Carlsberg kryper til korset: Innrømmer stor løgn

06/09/2023 21:30

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Carlsberg fortsatte sin virksomhet i landet til tross for rapporter om det motsatte.

Giganten hevdet i 1996 at de hadde forlatt Myanmar - men snakket de sant?

Niks. Det gjorde de ikke.

Ifølge Ekstra Bladet bekrefter pressemeldingen fra Carlsberg at dette er en STOR løgn, ettersom bryggeriet fortsatte sin virksomhet i militærdiktaturet.

Og nå kryper Carlsberg til korset.

– Tiltakene som etterforskningen har avdekket er ikke i tråd med dagens standarder for god forretningsskikk i Carlsberg. Selv om 30 år har gått, fordømmer vi fortsatt sterkt handlingene til datidens ledelse. Topplederne som er involvert i aksjonene er ikke lenger ansatte i Carlsberg, skriver de.

Etter at den frivillige organisasjonen Justice for Myanmar lekket en håndfull dokumenter, ble det satt i gang en intern gransking. Dokumentene bestred Carlsbergs forklaring om å ha trukket seg ut av Myanmar.

Det er i denne sammenhengen Carlsberg nå innrømmer at de i 1996 ga et lån til en partner i Malaysia som grunnla selskapet Brewinvest. Siden da etablerte selskapet Dagon Brewery i Myanmar sammen med to andre selskaper.

Og hvem hadde ansvaret for å installere Dagon Brewerys utstyr? Det gjorde Carlsberg-selskapet Danbrew.

«Disse handlingene motsa offentlige kunngjøringer fra Carlsberg i 1996, som indikerte en intensjon om ikke å investere og operere i Myanmar», heter det i pressemeldingen.

I tillegg innrømmer Carlsberg å ha kjøpt aksjer i Brewinvest i april 2004. Imidlertid ble de raskt videresolgt - nærmere bestemt i oktober 2004.

I 2012 returnerte Carlsberg til markedet i Myanmar gjennom et samarbeid med Myanmar Golden Star.

Det er da fastslått at det ikke er andre aktiviteter i landet.

Myanmar har mildt sagt hatt en turbulent historie. Blant annet har et militærkupp i 2021 sendt landet ut i en politisk og humanitær krise med utbredt vold som resultat.