Dårlige nyheter for alle sjokoladeelskere: Prisen kan stige voldsomt

24/10/2023 14:00

Sofie Hansen

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Værfenomenet El Niño skaper mindre enn optimale forhold for kakaoplantene.

Den kommende kakaohøsten kan føre til prisøkninger på grunn av klimafenomenet El Niño, advarer store sjokoladeprodusenter som Hershey og Lindt & Spruengli.

Det samme gjør store underleverandører som Cargill og Barry Callebout. Kakaobønder i Vest-Afrika har nettopp startet arbeidet med den største av de to årlige avlingene. Dette skriver Dinside.

For øyeblikket har verdensmarkedsprisen på kakao falt noe fra årets topp på nesten 3.800 dollar (ca. 42.000 NOK) per tonn kakao for to uker siden.

Men på ett år har prisen likevel økt med 48 prosent, til 3.418 dollar pr. tonn. Risikoen for nye tilbakeslag med innhøstingen vurderes som høy.

Værfenomenet El Niño skaper mindre enn optimale forhold for kakaoplantene. Det regner for mye og det ryktes at det er sykdommer som herjer plantene i de to største produsentlandene, Elfenbenskysten og Ghana.

Til sammen står de to for to tredjedeler av kakaoforsyningen på verdensmarkedet.

I sommer kom det en prognose som viste at årets store høsting kan bli 20 prosent mindre enn fjorårets, på grunn av klimaproblemene.

Læs også:

Over 2000 lastebiler blokkerer landets grense i protest Døgnet rundt vil polske lastebilsjåfører sperre grensen mellom Ukraina og Polen.