Dårlige nyheter for alle sjokoladeelskere: Prisen kan stige voldsomt

24/10/2023 14:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Værfenomenet El Niño skaper mindre enn optimale forhold for kakaoplantene.

Den kommende kakaohøsten kan føre til prisøkninger på grunn av klimafenomenet El Niño, advarer store sjokoladeprodusenter som Hershey og Lindt & Spruengli.

Det samme gjør store underleverandører som Cargill og Barry Callebout. Kakaobønder i Vest-Afrika har nettopp startet arbeidet med den største av de to årlige avlingene. Dette skriver Dinside.

For øyeblikket har verdensmarkedsprisen på kakao falt noe fra årets topp på nesten 3.800 dollar (ca. 42.000 NOK) per tonn kakao for to uker siden.

Men på ett år har prisen likevel økt med 48 prosent, til 3.418 dollar pr. tonn. Risikoen for nye tilbakeslag med innhøstingen vurderes som høy.

Værfenomenet El Niño skaper mindre enn optimale forhold for kakaoplantene. Det regner for mye og det ryktes at det er sykdommer som herjer plantene i de to største produsentlandene, Elfenbenskysten og Ghana.

Til sammen står de to for to tredjedeler av kakaoforsyningen på verdensmarkedet.

I sommer kom det en prognose som viste at årets store høsting kan bli 20 prosent mindre enn fjorårets, på grunn av klimaproblemene.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.