Dårlige nyheter til alle med store boliglån

15/12/2022 12:05

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nordeas eksperter tror rentetoppen havner på 3,25 prosent neste år.

Norges Bank hevet torsdag formiddag renten med 0,25 basispunkter. Styringsrenten er nå på 2,75 prosent, det høyeste nivået siden desember 2008. Det skriver Nettavisen. 

– Det viktigste å huske på er at inflasjonsfaren, eller inflasjonsfrykten ikke er over. Det på tross av at rentene i verden har falt mye, sier sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank.

Han sier videre at rentehevingen ikke var overraskende, og godt i tråd med det man hadde ventet på forhånd.

– Inflasjonen og veksten var høyere enn de hadde i sin rentebane, men det er utsiktene for disse to faktorene man er mer usikker på.

Knudsen forklarer videre at signalene er at timingen for den nye rentehevingen mest sannsynlig er i mars, basert på rentebanen Norges Bank legger fram.

Rentekurven er den norske sentralbankens prognose for renteutviklingen de neste årene. Dermed er det en prognose for den fremtidige utviklingen av basisrenten.

– Den viser en rentetopp på 3,11 prosent. Det er også 50 prosent sjanse for at det kommer enda en renteheving i juni eller september.

Knudsen peker også på at det ifølge Norge Banks prognose ikke vil være en betydelig nedgang før 2025, da renten ventes å bli 2,5 prosent.

Knudsen peker også på at det ifølge Norge Banks prognose ikke vil være en betydelig nedgang før 2025, da renten ventes å bli 2,5 prosent.

Kort tid etter vedtaket skrev seniorstrateg Dane Cekov og Nordeas sjeføkonom Kjetil Olsen i et notat at den nye rentebanen var «mer haukaktig» enn først antatt.

Hauker stemmer for en strammere pengepolitikk, som ofte betyr høyere renter, med mål om å holde inflasjonen under kontroll. Dette kan imidlertid gå på bekostning av økonomisk vekst, ettersom høyere renter reduserer låneopptaket og oppmuntrer til sparing.

«Den nye rentebanen var mer haukaktig enn vi ventet på forhånd, og ganske uendret fra den i september. Den viser en rentetopp på rundt 3,11 prosent i midten av 2023, som antyder minst én renteøkning til tre prosent, og rundt 50 prosent sannsynlighet for at styringsrenten heves til 3,25 prosent».

Hovedfaktoren for hvor renten ender er hvordan økonomien utvikler seg, og hvor høy lønnsveksten blir neste år.

«Dersom økonomien utvikler seg, og lønningene overrasker på oppsiden, kan Norges Bank heve styringsrenten til 3,25 prosent, og enda høyere neste år».

Nordea tror dermed at rentetoppen vil havne på 3,25 prosent.

Læs også:

6 stjernetegn som ALDRI bør flytte sammen Det er ikke alle som har problemer med å bo under samme tak. Men disse seks stjernetegnene bør under ingen omstendigheter flytte sammen.