Datteren til Birgit og Olaf døde bare en måned etter fødselen: Nå tar legen ansvaret

17/10/2017 12:45

Anniken Hauge

Nyheter
Den lille jenta døde bare en måned gammel, etter legen begikk en skjebnesvanger feil ved fødselen.

En fødsel er en stor dag for alle involverte. Likevel er det mye som skal klaffe for at alt går som det skal. Som regel blir vi tatt hånd om av profesjonelle helsearbeidere som vet hva de gjør, men noen ganger går det altså galt.

Slik var det for Birgit og Olaf, som gledet seg stort til å bli foreldre til en liten jente.

Før fødselen hadde ikke overlegen lest Birgits journal grundig nok, og så ikke at det skulle gjøres et keisersnitt. Han satte derfor i gang en naturlig fødsel, hvilket senere fikk fatale konsekvenser for den lille jenta. 

Overlege Stian Westad forteller nå åpent om hva som gikk galt, og tar ansvaret for at jenta fikk omfattende hjerneskader under fødselen, hvilket førte til at hun døde bare en knapp måned senere.

Det skriver TV 2.

Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet, utføres det rundt 10 000 keisersnitt i Norge hvert år. Forekomsten av keisersnitt har de senere år vært stabilt på rundt 17 prosent, og siden 2001 har hvert 6. barn blitt forløst med keisersnitt.

Det skilles mellom planlagte og akutte keisersnitt, hvor de planlagte vil si at beslutningen blir tatt minst åtte timer før inngrepet gjøres. 

Beslutningen om et planlagt keisersnitt tas alltid av fødselslegen i samråd med den gravide. Det er ulike medisinske årsaker til at det anbefales keisersnitt, det er altså individuell vurdering.

I Birgits tilfelle var det planlagt at datteren skulle bli forløst ved keisersnitt, men dette fikk altså  ikke overlegen med seg da han ikke leste journalen til Birgit nøye nok.

- Det var en feil av meg, fordi at hadde jeg satt meg ordentlig inn i saken, så hadde jeg sett at Birgit var lovet keisersnitt.  Det ble et skjebnevalg, forteller overlege Stian Westad åpnehjertig til TV 2.

Overlegen har i tiden etterpå fått stor støtte på sosiale medier for sin åpenhet omkring hendelsen.

Etter TV2s program 'Vårt Lille Land' ble vist, hvor han deltok sammen Birgit og Olaf og tar ansvaret for hva som skjedde den skjebnesvangre dagen, har har legen fått mange støtteerklæringer på sosiale medier.

En Facebook-bruker gir legen god støtte omkring hans ærlighet, under Facebook-innlegget hvor saken er delt.

- Ja, denne legen er tvers gjennom god. Ære være din ærlighet og oppriktighet, slik skulle alle leger ha opptrådt overfor sine pasienter. Måtte all lykke følge deg på veien videre.

Les også: Svigermor sniker seg inn på sykehus så hun kan holde barnebarnet sitt før moren