Det begynte som en arkeologisk langskudd. En by som ble nevnt i gamle krøniker, men som ingen helt visste hvor var. Men takket være avansert bakkeradar og en dose utholdenhet, har forskere fra NIKU (Norsk institutt for kulturminneforskning) endelig funnet restene av Hamarkaupangen, tett ved Domkirkeodden i Hamar.
Det spesielle? Dette er den eneste kjente middelalderbyen i Norge som ikke ligger ved kysten. Den ble grunnlagt på 1000-tallet, og fungerte som både handelssted og åndelig sentrum etter at det ble bispesete i 1152.
"Det er nesten som å finne et norsk Pompeii", sier en av forskerne, og sikter til hvor godt bevarte strukturene er. Det skriver NRK.
Radarbildene fra 2023 avslørte tydelige konturer av bygater og hus, og når de ble sammenlignet med Hamar-krøniken fra 1500-tallet, begynte brikkene å falle på plass. I mai 2025 startet gravingen, og det tok ikke lang tid før mynter, husrester og hverdagsgjenstander dukket opp fra jorda.
Dette gir et unikt innblikk i livet i en norsk middelalderby: handelsvirksomhet, håndverk, dagligliv og tro, midt i det frodige østlandslandskapet.
Det mest fascinerende er kanskje at området har fått ligge i fred helt til nå. Ingen moderne bygg eller veier har forstyrret det som skjulte seg under jordoverflaten. Det gir arkeologene sjeldent gode arbeidsvilkår, og allerede nå planlegges nye utgravninger i 2026.
Og hvem vet hva mer som skjuler seg der nede?