Er det på tide å kutte ut Messenger? Det mener norske Datatilsynet og Forbrukerrådet, etter at Meta – selskapet bak Facebook og Instagram – har begynt å bruke bilder og data fra brukere til å trene sine AI-modeller.
Men den danske IT-sikkerhetseksperten Peter Kruse synes Norge går for hardt ut. Det skriver den danske avisen B.T.
"Det er for drastisk. Det er ikke noe nytt i at selskaper som Meta bruker data fra brukerne sine til å utvikle tjenestene sine", sier han til B.T.
Informering er viktigere
Han understreker at det er viktigere å gi folk god informasjon, så de selv kan ta et bevisst valg, heller enn å måle panikknappen.
Bakgrunnen for det norske utspillet er Metas nye praksis: å hente inn bilder og annen informasjon fra brukerne sine, for å trene kunstig intelligens.
Kruse mener frykten for AI har skapt ekstra uro rundt noe som i bunn og grunn ikke er nytt.
"Det har alltid vært slik at tech-selskaper bruker data fra brukerne. Det nye er bare hva de bruker det til", sier han.
Han påpeker også at "gratis" tjenester som Messenger egentlig aldri har vært helt gratis.
"Man betaler med opplysningene sine, og det har vi gjort lenge", sier Kruse.
Selv bruker han fortsatt Messenger, og det har han ingen planer om å slutte med.
"Jeg har mange venner jeg snakker med der. Det er en kalkulert risiko. Men jeg forstår at noen ikke vil bidra til utviklingen av Metas AI-verktøy", sier han.
Debatten handler egentlig ikke om en app, men om kontroll. Hvem skal bestemme hva som skjer med dine data – myndighetene, selskapene eller deg selv? Kruse mener svaret er enkelt: Gi folk fakta, og la dem velge selv.