Derfor bør du aldri ta smertestillende med Cola

28/04/2023 08:05

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Tror du at du kan svelge ned en Panodil med hva som helst? Tro om igjen.

Alle medisiner kommer med en brosjyre du skal lese, men sannsynligvis gjør du det ikke. Det vil inkludere den beste måten å ta medisinen på. For eksempel bør du ta medisinen på tom mage, eller svelge med mat.

Generelt vil instruksjonene også inneholde råd om å konsumere det med vann.

De fleste vil bruke et glass vann til å svelge en pille, men ofte vil folk bare ta tak i det som er for hånden. Men eksperter har funnet fem væsker som du bør unngå å ta med medisiner med.

Dette er fordi de kan øke nedbrytningstiden til stoffer - noe som kan bety at det har oppløst seg før kroppen er i stand til å absorbere det ordentlig.

Det skriver TheSun.

En studie publisert i Saudi Pharmaceutical Journal undersøkte effekten av å ta en rekke over-the-counter smertestillende midler og allergipiller sammen med populære drikker.

Kaffe

Ekspertene så på kaffe på 41 grader og 100 grader for å se hvordan de reagerte med medisinen. Det er allerede kjent at kaffe og koffein i det potensielt kan forårsake problemer med medisiner.

Men denne studiens funn tyder på at varme drikker, som kaffe, kan ha innvirkning på nedbrytningstiden. Dette betyr at du kanskje ikke får riktig mengde medisin du trenger.

Appelsinjuice
Det er en ganske klassisk ting å drikke om morgenen, så det kan være at du har det lett tilgjengelig når du tar medisinen. Men studien fant at appelsinjuice kan ha en reell effekt på tidsbestemt frigjøring av et stoff.

Derfor er det best å prøve å skille når du drikker ditt glass vitamin C og tar medisiner, for å unngå å forstyrre effekten.

Coca-cola

Denne populære drikken ble funnet å påvirke oppløsningstiden for de fleste av de testede stoffene. Den eneste det ikke påvirket var en medisin for å behandle allergi symptomer, sa ekspertene.

Energidrikker Å ha en energidrikk å vaske ned medisinen med er ikke en god plan, fant forskerne. Disse fremskynder også tiden stoffene skal bryte ned og komme inn i systemet ditt. Du vil sørge for at du tar dem riktig slik at de fungerer på sitt beste.

Melk

Selv om få mennesker sannsynligvis ville vaske ned en pille med et glass melk, antyder det at meieriprodukter generelt ikke bør kombineres med medisin heller. Melken påvirket også absorpsjon og nedbrytning av medisiner.

"Pasienter bør rådes til å unngå å konsumere andre drikker enn vann med terapeutiske produkter. Det må være økt offentlig bevissthet om narkotika-drikkevareinteraksjoner," sa ekspertene.