Derfor etterlater mange fly hvite "striper" i luften

10/06/2023 20:30

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
De fleste har sikkert opplevd lange skylignende "linjer" på himmelen skapt av fly, men hva er det egentlig?

Sommeren er over oss, og det betyr høysesong for flyreiser når millioner av mennesker over hele verden drar til varmere strøk for sommerferien.

Selv om årets sommer har bydd på kaos på verdens flyplasser i form av personalmangel, streik og koronarestriksjoner, har tusenvis av fly likevel beveget seg over himmelen, og etterlatt seg som alltid midlertidige lange hvite striper på himmelen.

De fleste har nok prøvd å se opp på himmelen en skyfri sommerdag, se et fly og lure på hva slags hvit «hale» det henger etter det.

Mest av alt ser det ut som en sky som har strukket seg veldig langt, men det er det ikke.

Forslagene til hva det er har vært mange opp gjennom årene og har hørtes ut som alt fra røyk fra flymotorer til gift, som verdenseliten bruker for å kontrollere befolkningen (ja, noen tror det - les mer om det ved å klikke her).

Men ifølge Unilad er sannheten en ganske annen.

"Halene" skyldes den fine soten som flymotorer etterlater i luften.

Når denne soten blandes med vanndampen i luften, krystalliserer den på grunn av de lave temperaturene (ofte -40 grader) i høyden, og den danner dermed en lang hvit stripe på himmelen, og hvis du har lurt på hvorfor stripen bare forekommer på noen fly, så er det heldigvis også en forklaring på det.

Høyden iskrystallene oppstår i avgjør om det er så "varmt" at de forsvinner igjen umiddelbart, eller om de holder seg i luften en stund og derfor er synlige for mennesker på jorden.

Ifølge Scandinaciantraveler.com oppstår «kondensstripene», som de kalles, oftest når et fly flyr i åtte kilometers høyde eller mer, men i noen tilfeller kan de også forekomme i lavere høyder.

Under de rette omstendighetene kan stripene holde seg i luften i flere timer.