Dette blir været i helga: Begynner allerede i kveld

02/02/2024 12:38

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Slik bliver været i helga.

I store deler av landet blir ekstremværet «Ingunn» erstattet av et nytt uvær inn mot helga.

Et stormsenter er nå på vei mot deler av Midt-Norge og Helgeland, der mange knapt har rukket å puste ut etter vindens herjinger.

Det sier Meteorologisk institutt ifølge Dagbladet.

- Det begynner kanskje allerede litt i kveld, før det øker på i morgen, så det blir ikke lange pausen, sier meteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til mediet.

Vinden blir riktignok ikke like kraftig som torsdag. På det meste er det ventet vindkast på mellom 35 og 43 meter i sekundet langs deler av kysten, fra samme vindretning som under ekstremværet.

Snøskredfare

Sør-Norge preges samtidig av mildvær.

Der vil lavtrykksaktiviteten føre med seg mye regn, særlig på Vestlandet, der det enkelte steder ventes opptil 110 millimeter regn fra fredag til lørdag morgen.

Det er ventet at snøgrensa vil krype oppover - at mildværet kan føre til snøsmelting og overvann også i høyfjellet.

Snøskredfaren er høy flere steder - i både Sør- og Nord-Norge.

Mot slutten av helga er temperaturene i Sør-Norge er ventet å falle igjen, før det i neste uke er ventet minusgrader over hele landet.

Kan komme nye farevarsler

Nedbør blir det også i Nord-Norge, når stormen beveger seg nærmere.

Det er sendt ut farevarsel på gult nivå som gjelder i fjellet på Helgeland, der det ventes opp til en halv meter snø fra fredag til lørdag ettermiddag.

Litt lenger sør kan det også komme lyn i forbindelse med uværet.

Instituttet vurderer fortløpende om flere farevarsler skal oppgraderes og om nye skal sendes ut. Meteorologen oppfordrer til å følge med på dem.

Like før klokka 12 er farevarselet om vindkast i Trøndelag og Helgeland, som gjelder lørdag, oppjustert til oransje nivå.

Jevnt over vil hele landet preges av helgas lavtrykk.