Når du roter med pasta i Italia, roter du ikke bare med mat – du roter med nasjonalfølelsen.
Akkurat nå leser andre
Et britisk matprogram har fått italienerne til å se rødt etter å ha lagt ut en “forenklet” oppskrift på den klassiske romerske retten «cacio e pepe». Problemet? De brukte feil ingredienser – og la til noe som i Italia nærmest er helligbrøde: smør.
Som å tukle med julematen
Matprogrammet «Good Food», tidligere en del av BBC, presenterte retten som en kjapp lunsj med fire ingredienser: spaghetti, pepper, parmesan og smør.
Det fikk den italienske restaurantforeningen Fiepet Confesercenti til å sende brev til både den britiske ambassadøren i Roma og til eierne av nettsiden. Kravet var klart: Fjern oppskriften, og legg ut en ekte versjon med de opprinnelige tre ingrediensene – pasta, pepper og pecorino.
«Når utlendinger gjør slike feil, gjør det ekstra vondt. For italienerne er dette som å tukle med julematen», sier dansk TV 2s Roma-korrespondent Eva Ravnbøl.
“Jeg fikk kuldegysninger”
Reaksjonene i italiensk presse har vært alt annet enn milde. En journalist fra statskanalen RAI beskrev at han “fikk kuldegysninger” da han så smør og parmesan havne i gryta.
Les også
«De endrer på noe som er en del av den hellige treenighet i romersk pasta – «cacio e pepe», «carbonara» og «amatriciana». Det skulle de ikke ha gjort, sier Ravnbøl.
“Det er jo pasta Alfredo!”
Også restauranteier Giorgio Eramo i Roma lot seg provosere:
«Det der er ikke «cacio e pepe». Med smør og parmesan kalles det «pasta Alfredo». Det er en helt annen rett», sa han til BBC.
Ikke første gang
Italia har en lang historie med å forsvare sine mattradisjoner. I 2015 fikk selv en Michelin-kokk gjennomgå da han tilsatte hvitløk i en «amatriciana». Den lille byen Amatrice – som retten stammer fra – publiserte like godt den riktige oppskriften på kommunens nettside.
Britene forsvarer seg
«Good Food» har svart at oppskriften er laget for å være lett å lage med ingredienser som er enkle å få tak i i Storbritannia. De har også invitert den italienske foreningen til å sende inn en autentisk versjon, som de lover å publisere med kreditering.
Les også
Men for italienerne er skaden allerede skjedd. I Roma er irritasjonen fortsatt til å ta og føle på – og hvis du noensinne vurderer å bruke smør i en «cacio e pepe», kan det være lurt å holde det for deg selv.