Ny undersøkelse viser hvilke kolleger vi synes det er vanskeligst å arbeide sammen med. Det handler ikke om punktlighet, pålitelighet eller temperament, men om hvor man kommer fra.
Unngår kolleger fra Russland, Israel eller Palestina
Undersøkelsen er gjennomført av Norstat for Business Danmark, og viser at nesten hver tredje lønnsmottaker (31 prosent) vil synes det er vanskelig hvis arbeidsgiveren ansetter en person fra Russland, skriver nettsiden Den Offentlige.
Nesten én av fem (18 prosent) føler seg ukomfortabel ved tanken på å ha en kollega fra henholdsvis Israel eller Palestina. På den annen side er det langt større aksept for kolleger fra Ukraina, hvor kun 7 prosent har problemer med det.
Tallene i undersøkelsen viser at inkludering på arbeidsplassen er påvirket av internasjonale konflikter i for eksempel Ukraina og Midtøsten.
Ikke flytt konflikten inn på arbeidsplassen
Landsformann i fagforeningen Business Denmark, Jens Neustrup Simonsen, har sett tallene og er bekymret.
"Folk fra konfliktområder kan ha mange ulike årsaker til at de ikke bor i hjemlandet. Det er viktig at vi ikke flytter konfliktene inn på arbeidsplassen, men heller fokuserer på den enkelte og hva personen kan bidra med", sier han.
Frykt for kontroversielle meninger
Ifølge landsformannen handler ikke motviljen mot kolleger fra enkelte land nødvendigvis om personens opphav, men også om frykt for å måtte diskutere kontroversielle politiske temaer på arbeidsplassen.
Dette støttes av en tidligere studie fra Business Denmark fra juni 2024, og det kan være en medvirkende årsak til at noen er tilbakeholdne med kolleger fra konfliktområder, mener han.
"Her sa fire av ti at det var ett eller flere sensitive tema de helst unngår i dialogen med kolleger. Særlig er holdninger til partipolitikk, innvandring og internasjonale konflikter noe de fleste unngår ved lunsjbordet." sier han.