Drama på FN møte

07/06/2022 10:01

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den russiske FN-ambassadøren forlater møtet og anklager EU for å lyve.

Russlands FN-ambassadør Vassilij Nebenzia forlot mandag et FNs sikkerhetsrådsmøte etter at EUs president Charles Michel i en tale til rådets 15 medlemsland anklaget Russland for å ha ansporet til en global matkrise med invasjonen av Ukraina.

Michel anklaget i sin tale også russiske styrker for å begå krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Ukraina.

Nærmere bestemt nevnte han rapporter om seksuell vold, som var fokus for Sikkerhetsrådets møte, og beskrev det som ‘en taktikk for tortur, terror og undertrykkelse’.

I en uttalelse tidligere under møtet hadde Vasilij Nebenzia ‘kategorisk avvist’ enhver påstand om seksuell vold fra russiske soldater og fordømt det han sa var en ‘løgn’.

Da han forlot møtet midt i Michels tale, fortalte en synlig irritert Nebenzia til Reuters:

"Jeg kunne ikke bli (på grunn av) løgnene som Charles Michel kom hit for å forplante seg."

Michel henvendte seg direkte til Nebenzia da han forlot kammeret der Sikkerhetsrådet holder sine møter og sa:

- Du kan forlate rommet fordi det kan være lettere å ikke høre på sannheten.

Etter at russiske styrker kom inn i Ukraina 24. februar, har verdens markedspriser på korn, matolje og gjødsel spesielt skutt i været.

Russland og Ukraina står for nesten en tredjedel av de globale hveteforsyningene. Russland er også en stor eksportør av gjødsel, mens Ukraina har en stor eksport av solsikkeolje og mais.

- La oss snakke ærlig. Kreml utnytter matforsyninger som et usynlig missil mot utviklingsland. Russland er eneansvarlig for denne matkrisen, sa Charles Michel, mens Nebenzia fortsatt var til stede.

FN forsøker å få på plass en avtale med Russland slik at det blir mulig for Ukraina å gjenoppta eksporten av landbruksprodukter. Siden invasjonen har russiske marineskip blokkert Ukrainas havner i Svartehavet, hvorfra blant annet hvete sendes.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov skal etter planen besøke Tyrkia onsdag for å diskutere alternativer for å la Ukraina gjenoppta korneksporten.

Russland, sammen med USA, Kina, Frankrike og Storbritannia, er faste medlemmer av Sikkerhetsrådet.