Dronning Sonja vekker stor oppsikt i utlandet: Får kritikk

10/08/2023 15:00

Sofie

Nyheter
Foto: Kongehuset.no
Foto: Kongehuset.no
Hun har gjennom årene etablert seg som et respektert og godt forbilde for kongelige og for landet vårt.

Hvis det er noe de aller fleste nordmenn kan være enige om, så er det at vi har vært ufattelig heldige med kongehuset vårt.

Dronning Sonja gjør en strålende figur som dronning for Norge, og hun er en kvinne med bein i nesa. 

I tillegg til sine kongelige plikter har dronningen en rekke hobbyer som hun jobber med. Som ung jente oppdaget hun kunsten og siden den gang har den blitt en viktig del av Sonjas liv. 

– Kunsten har gitt livet mitt et spesielt innhold. Et liv uten kunst ville vært veldig fattigslig og tomt for de fleste av oss, tror jeg, sa dronning Sonja da hun i fjor åpnet utstillingen «Open Doors» ifølge Se og Hør.

For tiden viser Galleri Ullinsvin i Vågå ut grafikk og keramikk laget av Dronning Sonja.

Lokalavisen GD skrev at kommunen mottok fire kunstverk fra dronningen verdt en halv million kroner.

Ordføreren i kommunen blitt kritisert for kjøpet, og varaordfører og gruppeleder Live Langøygard (Ap) i tillegg til resten av kommunestyregruppa sier ifølge NRK at de vil be om en redegjørelse fra ordføreren.

Byens ordfører har ifølge NRK fått kritikk for salget, og varaordfører og gruppeleder Live Langøygard (Ap) sammen med resten av kommunestyregruppa forteller at de vil be om en redegjørelse fra ordføreren.

– Vi ønsker å vite hvem som var involvert i kjøpet, og hvorfor ikke varaordfører, kommunestyret og formannskapet ble informert, sier Langøygard til NRK.

Vekker stor oppsikt i utlandet

Kritikken rundt kjøpet av kunstverk av Dronning Sonja har spredt seg til utlandet og nettavisen Svensk Damtidning skrev om saken «Dronning Sonjas tilbakeslag – stilles til ansvar etter kritikkstorm».

I tillegg skriver nettmagasinet at utstillingen er en av Dronningens mest populære og at inntektene ikke er til Sonja selv, men til hennes kunststiftelse, H.M. Dronning Sonjas kunstnerstipend QSPA.

Stiftelsen ble stiftet i 2011 med det formål å vekke interesse og stimulere til utvikling av grafisk kunst, ifølge Kongehuset.

Også danske Billedbladet kommenterte saken med tittelen «Kjøp av dronning Sonjas kunst møter kritikk».