For mange nordmenn er ferie synonymt med lange dager ved bassenget. Det er avkjølende, sosialt og perfekt for Instagram. Men det som ser rent og innbydende ut, kan skjule noen ubehagelige overraskelser.
Selv krystallklart vann kan inneholde bakterier, virus og parasitter. Det skriver Dagbladet.
En studie viser at voksne i snitt svelger 21 milliliter bassengvann i timen. Barn får i seg dobbelt så mye. Det er kanskje ikke farlig i seg selv – men hvis vannet er forurenset, kan det gi både magesyke, hudplager og alvorlige øyeinfeksjoner.
Den vanligste synderen er en parasitt kalt cryptosporidium, som gir kraftige mageproblemer og overlever vanlig klorbehandling. I tillegg kan bakterier som pseudomonas aeruginosa og mycobacterium marinum gi ørebetennelser og sårinfeksjoner. Det skriver BBC.
Noen har fått så alvorlige infeksjoner at de måtte på sykehus og behandles med intravenøs antibiotika.
Det finnes også mer skremmende tilfeller. Acanthamoeba, en sjelden parasitt, kan forårsake alvorlige øyeinfeksjoner som i verste fall kan føre til blindhet – spesielt hos kontaktlinsebrukere.
Og den sterke klorlukta i svømmehallen? Det er ikke et tegn på renslighet, men på at kloret har reagert med urin og svette i vannet. Resultatet er kloramin, som irriterer øyne og luftveier.
Heldigvis trenger du ikke kutte ut bassengbading helt. Dusj grundig før og etter badet, bruk svømmebriller, unngå å svelge vann, og dropp bading hvis du har hatt mageproblemer. Spør gjerne hotellet om hvordan de vedlikeholder bassenget. Litt ekstra forsiktighet kan redde ferien – og kanskje synet ditt.