E-post-tabbe utløste storpolitisk krangel

19/04/2025 18:30

Hanne

NYHETER
foto: Marcio Jose Bastos Silva / Shutterstock
E-posten skulle (visst) ikke være sendt i det hele tatt.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Det amerikanske prestisjeuniversitetet Harvard er havnet i en heftig ordkrig med Donald Trump og hans administrasjon, etter at universitetet mottok en e-post som har vakt stor oppsikt – og trolig aldri skulle vært sendt.

Det skriver Børsen.

E-posten inneholdt en rekke krav knyttet til blant annet ansettelser, opptak og pensum, med begrunnelsen om å bekjempe antisemittisme. Harvard reagerte kraftig og nektet å etterkomme kravene, som de mener er både ulovlige og grunnlovsstridige.

Nå hevder kilder i Det hvite hus at e-posten ble sendt ved en feil. En feil Harvard "burde" ha forstått. Ifølge flere personer som New York Times har snakket med, var meldingen egentlig ment som et internt dokument og ble sendt for tidlig – eller aldri skulle vært sendt i det hele tatt. Likevel kom brevet på offisielt brevpapir, signert av føderale tjenestepersoner og sendt fra en offisiell e-postadresse.

Det har fått flere til å spekulere i om tabben nå brukes politisk – fra begge parter.

Trump har ikke ligget lavt i saken. Han har kommet med harde trusler om å trekke tilbake Harvards skattefritak og behandle universitetet som en politisk aktør. I tillegg har han antydet at den årlige statlige støtten til Harvard – på hele to milliarder dollar – kan stå i fare dersom de ikke følger kravene.

På motsatt side hylles Harvard av tidligere president Barack Obama, som mener universitetet tar et viktig standpunkt for akademisk frihet. Flere andre utdanningsinstitusjoner, som Yale og Stanford, har gitt sin støtte til Harvard og sagt at de heller ikke vil føye seg.

Ikke alle universiteter har valgt samme strategi. Columbia-universitetet, som i mars fikk beskjed om at de risikerte å miste 400 millioner dollar i føderal støtte, har ifølge The New York Times valgt å etterkomme kravene for å unngå sanksjoner. De har blant annet endret sine regler for demonstrasjoner og sikkerhet.

Den uventede utsendingen av e-posten har altså utviklet seg til å bli en større kamp om både akademisk uavhengighet og politisk press. Hvor langt saken vil gå – og hvilke konsekvenser det får for høyere utdanning i USA – gjenstår å se.