Lufta dirrer, nettene gir ingen pustepause – og dagene føles som å gå rundt i en bakerovn. Dette er virkeligheten for millioner av europeere akkurat nå.
Ifølge en fersk artikkel fra BBC News er det målt ekstreme temperaturer over store deler av Europa den siste måneden.
Juni ble den varmeste noensinne i både Spania og England, og flere land opplever dramatiske konsekvenser av hetebølgen.
Rekordvarme og kaos
I Spania meldte værinstituttet Aemet at måneden hadde et snitt på 23,6 grader – mer enn det som er normalt i juli og august.
Temperaturen lå langt over normalen gjennom hele måneden, og flere steder opplevde tropenetter uten kjølende pause.
Samtidig satt England ny rekord med 16,9 grader i gjennomsnitt. I Portugal ble det målt vanvittige 46,6 grader på én enkelt dag – den høyeste junitemperaturen noensinne i landet.
Flere steder i Tyrkia og Hellas ble rammet av kraftige skogbranner, og titusener måtte evakuere i all hast da flammene nærmet seg boligområder og feriebyer.
I Italia førte varmen til to dødsfall, og i deler av landet er det nå forbudt å jobbe utendørs midt på dagen. Sykehus melder om økt pågang av pasienter med heteslag og dehydrering.
Paris stenger Eiffeltårnet – og skolene
Frankrike ble også hardt rammet av hetebølgen.
Temperaturene steg så raskt og voldsomt at Eiffeltårnet måtte stenge for publikum – for første gang på grunn av varme.
Myndighetene slo samtidig rød alarm i hele 16 regioner – det høyeste farevarselet som finnes for ekstrem varme. Det betyr at både eldre, barn og utsatte grupper står i fare for å bli alvorlig syke.
Som en direkte konsekvens ble hele 1 896 skoler og høyskoler stengt allerede ved lunsjtider tirsdag, for å beskytte elever og ansatte mot de uutholdelige forholdene innendørs. Skolene som ble stengt, lå i de hardest rammede områdene som alle var dekket av det nasjonale røde varselet.
Og Frankrike er ikke alene. I Tyskland advarer meteorologene mot temperaturer nær 38 grader, som tømmer elver og begrenser frakttrafikk. I landene rundt Balkan og Adriaterhavet kjemper både folk og natur mot branner, tørke og en varme som ikke gir slipp.
Klimaendringer i praksis
FN og eksperter advarer nå om at dette bare er starten.
Hetebølger som denne vil bli vanligere – og verre – etter hvert som klimaet fortsetter å endre seg. Professor Richard Allan i Storbritannia sier at jorda rett og slett sliter med å kvitte seg med varmen på grunn av klimagassene vi slipper ut.
Den ekstreme varmen viser at klimaendringer ikke lenger er noe som skjer i fremtiden – de skjer nå.
Fra stengte turistattraksjoner til brennende skoger og stengte skoler: Hetebølgen i Europa er en kraftig påminnelse om hva vi står overfor.