Eksil-oligark om Putin: "Han har lagt ut på en vei som vil føre til hans død"

20/06/2022 09:28

Emma

Nyheter
Mikhail Khodorkovskij i mars 2022. / Foto: Shutterstock.com
Mikhail Khodorkovskij i mars 2022. / Foto: Shutterstock.com
Veien som Vladimir Putin er på vei ned kan ende opp med å føre til hans død.

Det er budskapet fra den russiske rikmannen Mikhail Khodorkovsky, som også tilbyr en spådom - og en advarsel - om hva presidentens neste trekk kan være.

Det forteller han ifølge Dagbladet et nytt intervju med Financial Times.

Under intervjuet hakker mikhail Khodorkovsky, en gang den rikeste oligarken i Russland, ikke fingrene når det gjelder hans kritikk av Russlands president Vladimir Putin og krigen i Ukraina.

Samtidig kritiserer han ifølge Dagbladet også de vestlige landene for ikke å ha innsett hva som står på spill:

– Hvis vi ikke klarer å håndtere denne pesten i Ukraina, vil den spre seg til andre territorier, sier han.

Hvis Putin ender opp med å vinne krigen i nabolandet, kan det føre til at den russiske presidenten gjør et visst trekk, mener Mikhail Khodorkovsky.Men det er et trekk som ifølge den russiske rike mannen til slutt kan føre til Putins fall:

– Hvis han vinner nå i Ukraina, på grunn av innenlandske problemer, vil han starte en krig mot NATO. Og til slutt vil han tape den krigen, sa Khodorkovsky.

"Hadde det ikke vært for de mange ofrene, ville jeg sagt at jeg faktisk er ganske glad, fordi han har lagt ut på en vei som vil føre til hans død. Men denne spesifikke seieren i Ukraina avhenger helt av Vesten. "

Mikhail Khodorkovsky falt ut av favør i Russland da han tilbake i 2003 kritiserte sitt hjemland for blant annet korrupsjon. Siden da har han blitt kjent som kritiker av Kreml-regimet.

Han ble senere arrestert og dømt i 2005 til ni års fengsel for bedrageri og skatteunndragelse. Han har tidligere omtalt straffen som politisk motivert, og kritisert regimet.

I dag bor han i Eksil i London.