Russland: Vi skammer oss ikke

17/06/2022 09:05

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Russlands utenriksminister med en kontroversiell uttalelse.

Russlands popularitet og rykte har falt kraftig etter å ha invadert Ukraina 24. Om en uke er det 4 måneder siden. Russland mener ikke overraskende at krigen har flere nyanser enn Vesten proklamerer.

I et intervju med den britiske kringkasteren BBC sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov blant annet at:

"Vi invaderte ikke Ukraina. Vi erklærte en spesiell militær operasjon fordi vi absolutt ikke hadde noen annen måte å forklare Vesten at det var en kriminell handling å trekke Ukraina inn i NATO."

Lavrov hevder dermed manten at situasjonen i Ukraina ikke er en invasjon. Dette stemmer veldig godt overens med den linjen president Putin har lagt frem.

I Russland er det i tillegg forbudt å referere til invasjonen som en krig. Hvis du gjør det, blir du fengslet.

På spørsmål om en FN-rapport var 360 personer i den ukrainske landsbyen Yahidne i Chernihiv-regionen på et tidspunkt fanget i en kjeller i 28 dager uten tilgang til toalett og vann. 10 mennesker endte opp med å dø.

"Det er en stor skam", sa Lavrov, "men internasjonale diplomater, inkludert FNs høykommissær for menneskerettigheter, FNs generalsekretær og andre FN-representanter, blir satt under press av Vesten. De blir brukt til å forsterke falske nyheter spredt av Vesten. Russland er ikke feilfri. Russland er hva det er. Og vi skammer oss ikke over å vise hvem vi er."