Ekspert advarer: Denne tabben må du unngå i sommer

15/06/2023 10:30

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Om ikke lang tid starter fellesferien, og her kommer tabbene du må unngå.

Om bare én måned starter fellesferien og mange nordmenn skal til utlandet. I år må du være forberedt på at det blir mye dyrere enn før. Det skriver TV2.

Thea Olsen, forbrukerøkonom i Danske Bank, gir et eksempel:

– For hver 100 euro du bruker, koster det deg nesten 200 kroner mer nå enn det gjorde for ett år siden, sier Olsen.

Så for en familie å spise lunsj i Hellas for 100 euro koster det 1200 kroner, mot 1000 kroner i fjor. Årsaken er inflasjon og en historisk svak kronekurs.

Selv om dette er helt utenfor forbrukerens kontroll, er det et par ting du kan gjøre som ferierende nordmann for å gjøre ferien rimeligere.

Hvis du tror du trenger kontanter, kan du fort gå i den første valutafellen allerede på flyplassen.

– Ikke ta ut penger på forhånd. Det er dyrere å ta ut utenlandsvaluta i Norge, enn å ta ut lokal valuta i landet du skal til, sier forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen.

Minibanker er tilgjengelige når du ankommer ditt foretrukne ferieland. Han mener alle nordmenn bør spørre seg selv om de trenger kontanter.

Når du betaler med bankkort i utlandet får du også spørsmål om hvilken kurs du vil betale i. Vil du betale i lokal valuta eller NOK? I dette tilfellet gjelder alltid den lokale valutaen.

– Grunnen til det, er at hvis du betaler i norske kroner, bestemmer restauranten eller butikken vekslingskursen. Det taper man ofte på, sier Gundersen.

Hvis du først trenger et par sedler, er det beste rådet å planlegge så få uttak som mulig, da det er noen gebyrer for hver gang du tar ut penger.

Silje Sandmæl forteller at mye kan skje framover. Torsdag 22. juni holder Norges Bank nytt rentemøte.

– Hvis renta blir satt opp, noe den sannsynligvis gjør, kan det gi utslag og styrke krona, sier hun.