Ekspert advarer mot kommende atomøvelser

18/10/2022 09:43

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De neste ukene skal både NATO og Russland holde atomøvelser, noe som bekymrer en dansk sikkerhetspolitisk ekspert.

Mandag starter NATO en stor militærøvelse på det europeiske kontinentet. Dette er alliansens årlige atomøvelse kalt Steadfast Noon, som har som mål å trene bruken av atombomber på det europeiske kontinentet.

Øvelsen skal etter planen gå over 13 dager, altså frem til 30. Oktober. Og det er her det blir litt spesielt, for i samme periode forventes det også at Russland skal gjennomføre sin årlige atomøvelse kalt Grom.

Det finner vanligvis sted i slutten av oktober. Dermed kan vi gå inn i en periode der to fiender vil ha atomøvelser ikke veldig langt fra hverandre.

Legg til den nåværende atmosfæren mellom Vesten og Russland. Ikke akkurat en god kombinasjon.

NATO understreker imidlertid at atomøvelsen ikke må ses i sammenheng med sikkerhetssituasjonen i Europa.

Tidligere denne uken sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg at det var nødvendig å gjennomføre øvelsen til tross for den spente situasjonen.

Nå er det rette tidspunktet for å stå fast og tydelig vise at NATO er der for å beskytte og forsvare alle allierte. Det ville sende et veldig feil signal hvis vi plutselig avlyste en rutinemessig, lenge planlagt øvelse på grunn av krigen i Ukraina, sa han.

Spør du en dansk ekspert på sikkerhetspolitikk, er de kommende øvelsene absolutt ikke gode nyheter for fred. Han kaller øvelsene langt farligere enn vanlig.

– Når de vestlige og russiske øvelsene finner sted samtidig, og i en tid hvor det er mer snakk enn noen gang om en reell risiko for bruk av atomvåpen, skaper det en farlig situasjon som absolutt ikke er ønskelig, sier professor Ole Wæver fra Københavns Universitet.