Ekspert: Ny, ekstrem global krise truer i 2021

29/11/2020 17:44

Emma Sletta

Nyheter
2020 har ikke vært et år mange vil huske lykkelig tilbake på. Nå er det noen bevis på at 2021 heler ikke vil bli det.

"Vi er på kanten av en sultpandemi" - Så alvorlig og kontanter er uttalelsen fra David Beasley, leder av World Food Program.

Uttalelsen kommer i sammenheng med David Beasleys tildeling av årets Nobels fredspris, og han bruker nå prisen som en plattform for å rette oppmerksomheten mot den nye globale krisen han mener brygger.

Ifølge David Beasley vil koronapandemien også følge en global vaksine. Ettersom verdensøkonomien har vært stille en stund i 2020, er det trukket ulike reserver, noe som derfor ikke vil være tilgjengelig i samme grad neste år.

Å være et veldig dårlig år

– 2021 blir et veldig dårlig år. Du kommer ikke til å ha nok penger til å støtte prosjektene som historisk har blitt støttet," sier Beasley, og fortsetter - "Vi var i stand til å unngå krisen i 2020 fordi verdens ledere reagerte raskt med penger og hjelpepakker."

Og på grunn av mangel på penger, er det vanskelig for øyeblikket å få en oversikt over hvor ille situasjonen kan bli. " Denne tragedien vi nå står overfor, en krise som virkelig kan være ekstraordinær i løpet av de neste, hvem vet, 12 til 18 måneder."

Selv om en potensiell sultkrise, om noe, må betraktes som en global krise, er det ikke noe vi her i Danmark, for eksempel, vil legge merke til mye.

270 millioner vil sulte

Ifølge Beasley blir situasjonen verre i svake land - " Det er omtrent tre dusin land som potensielt kan være midt i en sultkrise."

World Food Program regner med at Jemen, Sør-Sudan, Nigeria og Burkina Faso allerede sliter med sult blant befolkningen. Afghanistan, Kamerun, Kongo, Etiopia, Haiti, Libanon, Mali, Mosambik, Niger, Sierra Leone, Sudan, Syria, Venezuela og Zimbabwe er farlig nær å være midt i lignende kriser.

Ifølge World Food Program vil innen 2021 ikke mindre enn 270 millioner mennesker bli sterkt påvirket av sultkrisen.