Eksperter anbefaler: Hvordan ta vare på hunden din i iskaldt vær

29/11/2023 15:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Dyrenes Beskyttelse oppfordrer til ekstra omsorg for hunden i de kalde månedene.

Når temperaturen treffer frysepunktet, blir veiene saltet. Dette reduserer glatte veier, men veisalt er en smertefull opplevelse for hunder.

Dyrebeskyttelsen oppfordrer deg derfor til å smøre hundens puter med potevoks før gåturen. Dette skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemelding.

Hundens poter består av tærne, hvor tråputene er plassert på undersiden. Huden mellom hundens tær er typisk dekket med litt pels, som varierer etter rase. Is og snø kan samle seg i denne pelsen.

De myke fotputene er heller ikke laget for å gå på det grove veisaltet, og derfor er det viktig å passe ekstra godt på labbene når veiene skal saltes.

– Du kan oppleve at hunden plutselig virker sløv når du tar den på tur om vinteren. Ofte er det et resultat av at hundens poter er såre på grunn av veisalt. Saltet som spres på veiene tørker ut potene og kan skape sprekker eller sår, som er vondt for hunden, sier Jens Jokumsen, familiedyrsjef i Dyrenes Beskyttelse.

Smertene kan unngås

Den smertefulle uttørkingen av hundens poter kan unngås ved å smøre dem med potevoks før gåturen. Potevoks er utviklet som et forebyggende middel for alle hunderaser, som forhindrer at hunden din får sår og sprekker på tråputene.

– Potevoksen skal påføres så snart veiene er saltet. Har hunden først fått sår og irritasjoner, kan det ikke påføres voks, og da trengs mer omfattende behandling for å hjelpe hunden, sier Jens Jokumsen og fortsetter:

– Det er lurt å starte med én pote for å se om hunden tåler den voksne. Går det bra bør det smøres på potene før hver tur. Etter turen må potene skylles i lunkent vann for å fjerne saltrester, og kan etterbehandles med potevoks for å hindre uttørking av potene, avslutter han.

[FAKTABOKS] Potestell for hunden

  • Potevoks kan blant annet kjøpes på Apotek1, men de fleste dyreforhandlere har det også.

  • Er uhellet ute og hunden river tråkkeputene, kan et par sko være løsningen. Det er noen hunder som ikke liker å gå med dem på.