Eksperter: Putin mislykkes og står for en strategisk fiasko

08/11/2022 10:27

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Vladimir Putin og mange andre trodde han kunne ta Ukraina i en håndvending.

Men det var langt fra det. Den russiske militærmaskinen har vist seg mindre kompetent enn forventet og har lidd en rekke nederlag i Ukraina.

Det sier flere norske militæreksperter til Dagbladet.

Norske medier har snakket med flere Russland- og militæreksperter som mener Vladimir Putin har gjort flere «svært alvorlige feil» i den innledende fasen av invasjonen, noe som bidrar til at det blir en langvarig utmattelseskrig.

– Jeg tror Putins største feil er annekteringen av de fire nye fylkene. Det er uklart hva som ble annektert, det ble ikke gjort seriøse forsøk på å få «folkeavstemningene» til å fremstå som troverdige, og den militære evnen til å forsvare annekteringen er ikke der, sier Iver B. Neumann, Russland-forsker og direktør ved Fridtjof Nansens Institutt (FNI).

Putins desidert største problem er at det går veldig dårlig på slagmarken i Ukraina. Lav moral blant soldater, dårlige våpen og, etter alt å dømme, dårlige strategiske beslutninger.

– I tillegg gjør det annekteringen av Krim til et av fem annekterte fylker, snarere enn et særtilfelle. Det er et politisk trekk som virker ekstremt kortsiktig og derfor ser ut til å være en feil, sa Neumann.

Samtidig sier Tormod Heier, professor i militær strategi og operasjoner ved Forsvarets høgskole, at Russland totalt sett kanskje ikke har vært mer sårbart siden slutten av andre verdenskrig.

Før helgen meldte britisk etterretning at russerne truer med å skyte sine egne soldater.

På grunn av lav moral og uvillighet til å kjempe, har russiske styrker utplassert militære enheter for å opprettholde militær disiplin, hevder de.