Ekteparet svingte feil på frontlinjen: Nå har videoen blitt et viktig bevis

22/03/2023 12:19

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Ukraine armed forces
Foto: Ukraine armed forces
Et ukrainsk par tok en feil sving ved et veikryss i Øst-Ukraina og ble angrepet av russiske soldater.

Den mørkeblå bilen rullet sakte gjennom det krigsherjede sommerlandskapet i Ukrainas østlige Kharkiv-region da den nådde et veiskille.

Bilens ukrainske sjåfør, Andrii Bohomaz, og hans kone, Valeria Ponomarova, var på vei til den utbombede byen Izium for å hjelpe Bohomaz' syke eldre foreldre med å flykte fra den russiskokkuperte byen.

Ved veikrysset bestemte Andrii Bohomaz seg i et skjebnesvangert øyeblikk for å svinge til venstre. Det han ikke visste var at det unge paret nå var på vei inn i russiskkontrollert territorium.

Bilen nådde bare noen få meter langs den medtatte asfalten før den ble torpedert av en granat fra fiendens posisjoner.

Artikkelen fortsetter etter bilde.

Foto: Ukraine armed forces

Drone viste vei

Detaljene om angrepet i juni i fjor er bare kjent fordi en ukrainsk drone filmet hele hendelsen. Opptakene er nå inkludert både i en dokumentar og som bevis i en krigsforbryterrettssak mot den russiske soldaten som antas å ha avfyrt granaten mot det ukrainske paret.

Det skriver CNN.

Droneopptakene viser Valeria Ponomarova som prøver å redde sin hardt sårede ektemann, som ligger ved siden av parets havarerte bil.

Artikkelen fortsetter under.

Foto: Ukraine armed forces

På et tidspunkt blir hun oppmerksom på dronen som svever i luften over henne.

– Jeg falt på kne og skrek av smerte og redsel. Jeg visste ikke hvem dronen tilhørte. Våre tropper eller fiendens, sier Valeria Ponomarova i dokumentaren «Follow Me», laget av den anerkjente ukrainske regissøren Lubomir Levitski.

For å berolige Valeria Ponomarova landet de ukrainske soldatene dronen og la et stykke papir på den som sa «følg meg».

Artikkelen fortsetter under.

Foto: Ukraine armed forces

Måtte forlate sin sårede ektemann

De ukrainske soldatene ønsket Valeria Ponomarova vekk fra fiendens stillinger, som bare var omtrent 30 meter fra motorveien. Derfor var det også for risikabelt for de ukrainske soldatene å komme det unge paret til unnsetning.

– Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. På den tiden snakket jeg med min manns bror på telefonen og fortalte ham om dronen. Han sa: "Gå, gå ... Følg den. Det kan være din eneste sjanse til å redde Andrii, for du kan ikke bære ham selv."

– Jeg sa til mannen min: «Ikke dø». Jeg fortalte ham at jeg ville løpe til soldatene våre slik at de kunne komme tilbake og redde ham, sier Valeria Ponomarova i dokumentaren.

På droneopptakene kan man se henne forlate bilen og ektemannen og følge dronen.

Artikkelen fortsetter under.

Foto: Ukraine armed forces

Når hun har nådd noen hundre meter nedover veien, kommer en tropp russiske soldater ut fra kanten av en skog og nærmer seg bilen, der Andrii Bohomaz ligger såret og bevisstløs.

Artikkelen fortsetter under bilde.

Foto: Ukraine armed forces

Samtidig prøver dronen å lede Valeria Ponomarova gjennom det minelagte landskapet for å få henne i sikkerhet.

– Da kom dronen nærmere meg, og jeg kunne se at det var noen store miner foran meg. Dronen begynte å spinne for å vise meg at jeg kunne komme meg forbi gruvene, sier hun.

Våknet etter mer enn et døgn

I mellomtiden viser dronebildene at de russiske soldatene har nådd bilen, hvor de plukker bevisstløse Andrii Bohomaz og kaster ham i en grøft.

Etter en tid klarte de ukrainske soldatene å bringe Valeria Ponomarova i sikkerhet, men måtte innse at det var for farlig å komme tilbake etter mannen sin.

På den tiden visste ingen om han var død eller levende.

Men etter mer enn en dag med bevisstløshet kom Andrii Bohomaz til seg selv.

– Jeg kunne høre at det begynte å regne, og jeg skalv. Jeg så meg rundt og så at jeg lå i en grøft. Jeg skjønte at jeg måtte komme meg vekk på en eller annen måte, sier han i dokumentaren «Follow Me».

Han haltet bort i retning av de ukrainske stillingene.

- Det tok omtrent 30–40 minutter. Jeg tok noen pauser på grunn av smertene, sier Andrii Bohomaz.

"Jeg lever"

Det var ikke før neste morgen at Valeria Ponomaroova skjønte at mannen hennes var i live og brakt i sikkerhet av ukrainske soldater.

- De sendte meg en video, men forbindelsen var veldig dårlig, så videoen ville ikke starte. Men plutselig så jeg Andriis ansikt, og han sa: "Hei, min kjære. Jeg lever," sier Valeria Ponomarova.

Ukrainske myndigheter har nå åpnet rettssak mot soldaten som er mistenkt for å ha avfyrt granaten mot det ukrainske parets bil. Ifølge saksmappen er 25 år gamle Klim Kerzjajev fra Moskva nå tiltalt in absentia for krigsforbrytelser.

I tillegg til de inkriminerende droneopptakene, har ukrainsk politi samlet bevis fra bilen og åstedet der det ukrainske sivile paret ble angrepet. I tillegg avlyttet ukrainske myndigheter en telefonsamtale der den mistenkte fortalte sin kone hjemme i Russland at han hadde drept en mann.