Elever og lærere fryktet for livet: Skolen ringte alarm om skoleskyting ved en feiltakelse

16/11/2023 21:00

redaktion

Nyheter
Foto: Google Street View
Foto: Google Street View
Elever og lærere gikk umiddelbart i gang med å barrikadere seg i klasserommene.

Meldingen, som ble ringt opp torsdag morgen i forrige uke over systemet ved utdanningsinstitusjonen Niels Brocks to avdelinger – Innovationsgymnasiet og Handelsgymnasiet – vil ligge hos elevene og deres foreldre i lang tid.

Her fikk elevene beskjed om at de alle måtte finne veien til klasserommene sine, låse døren og sperre seg – for ved en feiltakelse hadde skolen begynt å ringe en alarm som skolen bruker i forbindelse med skoleskyting.

Ellers var planen at det skulle gjennomføres en vanlig brannøvelse, men ved et uhell lød alarmen som studentene forbinder med den mest fryktede situasjonen, «væpnet inntrenging».

De rundt 2000 elevene og 150 lærerne fryktet for livet i ti minutter før de skjønte at det var en feil. Og ikke overraskende kan en av studentene, Alexander Amsinck, fortelle til TV 2 Kosmopol at han følte at livet hans var i fare i situasjonen.

"Vi satt oppe i klasserommet vårt da alarmen gikk. Det kom et pip og så ble det sagt kode A og at vi skulle gå til nærmeste klasserom, hvor vi skulle barrikadere oss. Det var en spent stemning i klasserommet, og det var en støyende stemning. og han der satt ved siden av meg, sa at hvis vi hører skudd ute i gangen, så hopper vi ut av vinduet, sier han.

I et unnskyldende brev sendt ut til både elever og foreldre, erkjenner Niels Brock at feil alarm ble utløst ved en feiltakelse.

Niels Brock gjennomfører brannøvelse en gang i året og en øvelse som tar for seg alvorlige situasjoner, som det skolen kaller væpnet inntrenging, en gang i året.

Brannøvelser gjennomføres uanmeldt, mens øvelser som omhandler skoleskyting varsles på forhånd. Torsdag var det planlagt en uanmeldt brannøvelse – men det var den væpnede innbruddsalarmen som ble trykket på.

Derfor visste heller ikke lærerne at det var en øvelse.

Både foreldre og elever, som TV 2 Kosmopol har snakket med, gir uttrykk for at skolen i etterkant håndterte den katastrofale falske alarmen best mulig, men flere av elevene ble fryktelig redde da alarmen gikk.