Den britiske avisen The Guardian melder at Musk, gjennom sitt arbeid med det nylig opprettede Department of Government Efficiency – også kalt DOGE – har igangsatt en massiv spareplan, med mål om å kutte 150 milliarder dollar i offentlige utgifter i år.
DOGE har særlig fokusert på å redusere antallet offentlige stillinger, og ifølge Børsen ble hele 216.000 ansatte i offentlig sektor sagt opp bare i mars. Tiltakene rammer bredt og har ført til kraftig kritikk fra både politikere og fagfolk som frykter konsekvensene for samfunnet og offentlige tjenester.
Men midt i nedskjæringene er det én gruppe som ser ut til å være skjermet: ansatte som jobber i støttefunksjoner relatert til Musks egne selskaper, særlig SpaceX og Starlink. Ifølge The Guardian viser en gjennomgang av DOGEs budsjett at disse stillingene er klassifisert som "kritiske for kommersiell romfart", noe som gjør at de ikke berøres av kuttene.
Dette har ført til anklager om at Musk bruker sin posisjon til å beskytte egne interesser. Kritikere mener det svekker tilliten til DOGEs oppdrag, og at det åpner for habilitetsproblemer og interessekonflikter. En anonym kilde, tidligere medlem av Kongressen, hevder at Musk bevisst holder hånden over prosjektene sine, fordi nedbemanning her kunne ført til forsinkelser i utskyting av raketter og andre kommersielle målsettinger.
Selv har Musk ikke kommentert beskyldningene offentlig, men hans tilknytning til både DOGE og SpaceX gjør det vanskelig å avfeie kritikken som grunnløs. DOGE ble opprettet som et effektiviseringsorgan for å spare skattepenger og gjøre offentlig sektor mer strømlinjeformet. Men mange stiller nå spørsmål ved om det i realiteten også fungerer som en buffer for Musks egne milliardprosjekter.
Saken har tent en ny debatt om forholdet mellom politikk, næringsliv og maktkonsentrasjon i USA – og hvorvidt personer med stor økonomisk og politisk innflytelse bør få definere hvilke områder som skal spares på, og hvilke som ikke skal røres.