En av Norges mest omtalte drapssaker får nytt liv: Har fått nytt DNA-bevis

20/09/2023 07:32

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
22. mai 1999 rystet et trippeldrap hele Norge.

Siden har det vært en av de mest omtalte drapssakene i norsk rettshistorie. Og nå er det nytt.

Saken gjelder tidspunktet da 47 år gamle Anne Orderud Paust, moren, 84 år gamle Marie Orderud og faren, 81 år gamle Kristian Orderud, ble funnet skutt og drept på gården sin.

Sammen med det som gikk forut for drapene, ble hendelsen gitt «ekstremt høy prioritet» av Oslo-politiet, og mediene dekket den i stor utstrekning.

Det hele startet 17. juli 1998, da forsvarsministerens personlige sekretær, Anne Orderud Paust, var på vei til jobb i Forsvarsdepartementet.

Her oppdaget hun en ladning med 500 gram sprengstoff under bilen.

En måned senere, den 12. august, sa ektemannen Per Paust, en høytstående tjenestemann i utenriksdepartementet, at det hadde vært et forsøk på å antenne en propanbensintank ved trappeoppgangen til leiligheten deres i Oslo.

Han oppdaget den fem kilo tunge tanken med åpen ventil utenfor døren, som var dynket med bensin.

Brannvesenets tjenestemenn hevdet at hele bygningen lett kunne ha blitt «blåst i stykker».

Ingenting skjedde etter det på seks måneder.

Per og Anne Paust tilbrakte deretter noen måneder i New York City, hvor Per arbeidet som midlertidig generalkonsul.

Familien vendte fredelig tilbake til Norge i januar 1999.

Men rundt 15. mai ringte en anonym person og advarte myndighetene om at Anne Paust og foreldrene hennes ville bli myrdet.

Til tross for omfattende søk ble innringeren aldri funnet, og en uke senere ble de samme personene funnet skutt.

Fire mistenkte ble igjen. Alle knyttet til de drepte, men uten et klart motiv.

De er Anne Orderud Pausts bror Per Kristian Orderud, hans kone Veronica Orderud, Veronica Orderuds halvsøster Kristin Kirkemo og hennes tidligere samboer Lars Grønnerød.

De ble dømt i en senere rettssak uten et klart motiv.

De andre fikk henholdsvis 21 og 18 års fengsel, men Kristin Kirkemo ble dømt til 16 års fengsel, og nå kan nye siktelser være på vei for halvsøsteren.

Norsk politi har fått nye DNA-treff på de svarte tapebitene som var festet til eksplosivet under Anne Orderud Pausts bil.

Bevisene peker mot Kristin Kirkemo.

Det bekrefter Sturla Henriksbø ved Oslo statsadvokatembete overfor VG.

– Kontrollkommisjonen har foretatt en omfattende gjennomgang av beslagene i saken og har fått gjennomført nye DNA-tester på dette materialet, sier statsadvokat Henriksbø til VG.

– Resultatene er nå klare, og det viser seg at Kristin Kirkemos DNA ble funnet på biter av tape som ble brukt til å feste en dynamittpinne under Anne Orderud Pausts bil.

Statsadvokaten mener DNA-funnet styrker påtalemyndighetens teori om at Kristin Kirkemo var involvert i drapet på Anne Orderud Paust, skriver avisen.

Kirkemo ble tiltalt etter omstendighetene og ble først dømt for dette i Høyesterett, men frikjent i lagmannsretten.

Advokat Vegard Aaløkken representerer Kirkemo i forbindelse med gjenåpningskommisjonens behandling av søknaden om behandling.

– Jeg har ingen kommentar til den etterforskningen, sier advokat Vegard Aaløkken, som representerer Kristin Kirkemo.

– Kirkemo er ferdig med saken. Vil legge dette bak seg og har tatt straffen sin, sier Aaløkken.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.