Enda en svindelalarm: Har økt kraftig

05/10/2023 10:29

Sofie Hansen

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Økt kraftig det siste året.

Forsikringsselskapene ser en kraftig økning i antall svindel som involverer nordmenn som reiser til utlandet.

I en pressemelding tirsdag, skrev forsikringsselskapet Fremtind at det så langt i år har avdekket 300 tilfeller av svindel der kunder rapporterte falske meldinger om tyveri av bagasje og personlige eiendeler.

Dette tallet er mer enn det dobbelte av samme periode i fjor, da selskapet registrerte 115 svindelsaker.

- Det er svindelforsøk innen reise som har hatt aller størst økning, sammenliknet med samme periode i fjor. Fire av ti svindelforsøk på reise er begått av de under 30 år, sier pressekontakt Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind til Flysmart24.

Ifølge henne var svindelforsøkene hovedsakelig basert på tyverier som ikke fant sted, falske meldinger om forsinket eller tapt bagasje og falske sykdomserklæringer.

Det er også registrert tilfeller av manipulering eller forfalskning av kvitteringer.

- Økonomisk kriminalitet har en tendens til å øke når økonomien blir trangere, og vi ser ofte at den yngste aldersgruppen begår forsikringsbedrageri knyttet til statusobjekter som kostbare mobiltelefoner, elektronikk og luksusvesker, sier Lisa Cathrin Olsen, som jobber med forsikringssvindel i Fremtind, i pressemeldingen.

Etter straffeloven straffes forsikringsbedrageri og grovt forsikringsbedrag med bøter eller fengsel inntil to år og fengsel inntil seks år.