Erna Solberg med dyster spådom

09/03/2023

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Hun frykter at en ny storkrig er på vei.

Dagbladet skriver at tidligere statsminister Erna Solberg nå kommer med en dyster spådom.

"Det er stor fare for at en slik spent situasjon skal tippe over i en skarp konflikt eller en faktisk krig», skriver hun i sin nye bok «Veien videre – Politikk for nye utfordringer".

Hennes frykt er knyttet til situasjonen i og rundt Kina.

"Tvisten om overherredømme i Sør-Kina intensiveres. Kinas språk overfor Taiwan blir stadig skarpere. I kjølvannet av den amerikanske politikeren Nancy Pelosis besøk på Taiwan i 2022, avfyrte Kina missiler over øya og beleiret den med luftvåpen og marine."

Solberg advarer om at en krig også vil få store konsekvenser i Europa.

– En stor krig i Asia, som i Ukraina, vil være tragisk og koste forferdelig mange liv. En slik krig kan også ramme resten av verden, og enda mer enn Russlands angrep på Ukraina. Kinas økonomi er omtrent ti ganger større enn Russlands, skriver hun.

Den tidligere statsministeren skriver at hun selv har opplevd i miniskala hva problemer i Asia kan bety.

– Forstyrrelsene i forsyningslinjene fra Kina under og etter pandemien var en liten forsmak på hva som kunne skje. Selv manglet jeg en dør til IKEA-skapet mitt i flere måneder fordi det ble produsert i Kina, skriver hun.

Læs også:

Bergensbanen stengt: Passasjerer måtte overnatte på toget Bergensbanen og flere fjelloverganger ble stengt på grunnlag av uvær. Passasjerene har overnattet på toget i natt.
Etter ny studie: Forskere kommer med advarsel til personer som sover for lite Sover du for lite? Det kan få store konsekvenser for deg. Hvis du sover mindre enn fem timer om natten, øker det risikoen for en blodpropp.