Erna Solberg: Ny kald krig

24/03/2023 14:19

redaktion

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Derfor bør Norge bli med i EU.

– Når krigen er over, vil USA igjen se mot Asia. Da blir EUs rolle enda viktigere. Og vi har satt oss selv på gangen, sier Høyre-lederen, og ramser opp områder der hun sier Norges avhengighet av EU blir større:

Helseberedskap, næringsutvikling, klima og grønne endringer, forsvarsindustri, vanlig arbeidsliv, markedsadgang for norske bedrifter, grensekontroll, handelskonflikter.

– I sak etter sak viser det seg at det er i vår interesse å være på innsiden, sier Solberg, og spør:

– Hvor er Norge når de viktige beslutningene fattes? Jo, vi venter spent på en café i Brussel mens andre land fatter viktige beslutninger som angår oss. Nei, kjære venner, Norges plass i Europa er ved bordet.

Lørdag samles Høyre i sterk medvind til landsmøte på Gardermoen. I månedene frem til dette var de skyhøye på alle meningsmålinger. På VGs partimålinger har de vært på 30-tallet siden september, senest i mars.

I sin tale til landsmøtet advarer Erna Solberg mot at totalitære krefter er på fremmarsj i verden.

– Stadig oftere ser vi at udemokratiske land som Russland, Kina og Iran finner sammen. Vi ser tegn til at det senker seg et nytt jernteppe. Tegn til en ny kald krig, sier Erna Solberg i sin tale til Høyres landsmøte.

Samtidig sier hun at Norge ikke bør slutte å handle med Kina og forsvarer den kontroversielle normaliseringsavtalen med landet, som Unge Høyre har tatt til orde for å skrote.

– Et land som handler med resten av verden, må også til en viss grad være åpent mot resten av verden. Det begrenser makthavernes spillerom, sier Solberg.

Høyre-lederen innledet sin tale med å berømme Ukrainas motstandskraft og snakke om Russlands grusomheter i Ukraina.

– Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor ukrainere kjemper så hardt.
Hvorfor de kjemper sånn bare frie mennesker kan kjempe. Og hvorfor vi må støtte dem gjennom den vanskelige tiden for landet deres. Det skal vi gjøre, ser Solberg.

Hun sier at Høyre vil være en garantist for å stille opp for Ukraina så lenge det er nødvendig. Det skriver VG.

– Å akseptere imperialisme og simpelt tyveri av andre lands arealer med våpenmakt, fremmer ikke fred.

Men hun minner oss også om andre viktige konflikter som fortsatt skjer i verden – som i Syria, som fortsatt er delvis lovløst, og kvinneundertrykkelsen i Iran, som hun sier blir knust med «sjokkerende brutalitet».

– Tenk dere, at jenters hår kan være så truende for gamle menn som klamrer seg til makten.

Også her fremhever Soberg EU og kaller EU-flagget som en samlende faktor.

Hun viste til at EU-flagget ble heist sammen med det ukrainske flagget under frigjøringen av Kherson, og hun trakk frem de som har demonstrert for EU i Georgia.

– De som nå løfter EU-flagget på nytt skal vite at de har vår støtte, sier Erna Solberg.