EU og Ukraina for å forhindre global matkrise: "Det gir dramatiske konsekvenser for sårbare land"

10/05/2022 10:22

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
EU og Ukraina vil forsøke å unngå en global matkrise.

Krigen i Ukraina har vært hard på mange områder. Menneskeliv har blitt satt i fare for en større sak, områder har blitt gjort ubebodd og matkrisen begynner å bli følt i form av stigende priser.

I tillegg til de militære kampene har Russland også blokkert flere ukrainske havner, noe som betyr at korneksporten i stor grad har stoppet opp. Ukraina leverer en stor del av kornet som blant annet brukes i Europa til fôring av kyllinger.

Ukraina og EU har derfor diskutert å ta "umiddelbare tiltak for å fjerne blokkeringen av Ukrainas havner for  korneksport".

Ukrainas president Volodymyr Zelensky sa at han diskuterte å forhindre "en global matkrise utløst av Russlands aggressive handlinger" under samtaler med Europarådets president Charles Michel under sitt besøk i Odesa mandag.

Før krigens begynnelse eksporterte Ukraina 4,5 millioner tonn landbruksprodukter i måneden gjennom sine havner - ca 12% av verdens hvete, 15% av maisen og 50% av solsikkeoljen. Så det er noe som kan føles i andre land.

"I havnen i Odesa så jeg siloer fulle av korn, hvete og mais klar for eksport," sa Michel. Denne sårt tiltrengte maten er strandet på grunn av den russiske krigen og blokaden av havner i Svartehavet, noe som forårsaker dramatiske konsekvenser for sårbare land. 

"Vi trenger et globalt svar," sa Charles Michel.