Faren til Lise er utslitt etter å ha jobbet på hele livet på en oljerigg: I dag skulle hun ønske han hadde hatt en «vanlig» jobb

07/08/2024 20:00

Christina Amundsen

NYHETER
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Faren Josef lider for tiden av Parkinson.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Hardt fysisk arbeid bryter ned kroppen over tid.

Det er ikke mange som ikke er klar over det.

Men det er nok de færreste som kunne tenke seg til at en jobb kan bryte ned kroppen, slik arbeidet på en oljeplattform har brutt ned norske Josef Hengs kropp.

Josef Hengs liv har de siste tre tiårene vært preget av en alvorlig sykdom som oppsto etter mange års arbeid i Nordsjøen.

Datteren hans, Lise Heng, sier til Dagsavisen at historien om farens kamp begynte da han som ung startet sin karriere som kranmekaniker på diverse oljeplattformer, hvor sikkerheten ikke ble så strengt overvåket den gang som i dag.

Farlige kjemikalier

Josef Heng begynte sin karriere i Nordsjøen i 1978, akkurat som broren Sverre hadde gjort før ham. Hans arbeid for Phillips, nå ConocoPhillips, innebar å vedlikeholde kraner under tøffe forhold, ofte omgitt av farlige kjemikalier og ekstreme temperaturer.

"Pappa jobbet i en sky av farlige kjemikalier og løsemidler som gjorde ham syk og utslitt i alt for tidlig alder", sier datteren Lise Heng.

Lise Heng husker faren som en sterk og dedikert mann, men også en mann som ble svekket av det harde arbeidet. Som barn så hun faren forvandle seg fra en energisk arbeider til en mann nedbrutt av sykdom.

Barndommen hennes var preget av helseplagene hans, og Josef har de siste fire årene bodd på et sykehjem, hvor tilstanden hans har blitt betydelig forverret.

Josefs Parkinson-diagnose har gjort ham nesten ute av stand til å bevege seg og lenket til en stol.

Etterlyser hjelp

Derfor har Lise tatt til sosiale medier for å søke hjelp og støtte til farens sak, og etterlyst handling fra Norges arbeids- og sosialminister Tonje Brenna. "Vi ber om hjelp – kan du hjelpe oss slik at Norge og regjeringen tar sitt ansvar?" skrev hun blant annet i sitt Facebook-innlegg.

Dessverre er ikke Josef Hengs historie unik.

Mange av hans kolleger fra Nordsjøen lider av lignende helseproblemer, som en kommisjonsrapport har bekreftet skyldes deres arbeidsforhold i de norske pionerdagene.

Arbeiderne har betalt en høy pris for Norges oljeeventyr, en pris Lise Heng og søsteren har sett på nært hold.

"Hadde vi hatt en far i en vanlig jobb, ville søsteren min og jeg hatt en frisk far og en normal barndom", sier Lise Heng med tårer i øynene til avisen.

Svar fra ConocoPhillips

"Vi har forståelse for at en yrkessykdom er utfordrende for den enkelte og familien. Medarbeidere som mener å ha blitt syk i forbindelse med arbeid er gjenstand for oppfølging i tråd med etablerte retningslinjer. I en slik sammenheng samarbeider vi med de involverte parter, og vi overleverer informasjon til relevante myndigheter og forsikringsselskap", sier kommunikasjonsjef Elisabeth Fiveland sier til Dagsavisen.