Farlige stoffer: Barnehager og lekeplasser skal undersøkes

30/03/2023 11:21

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er fem barnehager og offentlige lekeplasser som skal undersøkes.

Ti barnehager og lekeplasser i Region Syddanmark i Danmark skal undersøkes for PFAS, som er giftige fluorstoffer. Det opplyser Region Syddanmark i en pressemelding.

Det er fem barnehager og offentlige lekeplasser på Fyn. I tillegg skal fem barnehager og offentlige lekeplasser også utredes på Jylland.

Lokalitetene må undersøkes fordi regionen ikke kan avkrefte at det er fare for PFAS-forurensning. Det sier Poul Erik Jensen (S), som er leder av Miljøutvalget i regionen.

– Jeg vil understreke at regionen ikke på forhånd forventer å finne PFAS-stoffer i jorda i mengder som kan utgjøre en risiko for barna.

– Men ved å gjennomgå en rekke ulike barnehager, barnehager og lekeplasser har regionen altså identifisert ti steder hvor risikoen for PFAS-forurensning ikke kan avvises.

– Det skal selvsagt undersøkes, så vi er på den sikre siden, sier han i pressemeldingen.

Barnehagene og lekeplassene ligger i kommunene Assens, Faaborg-Midtfyn, Middelfart, Svendborg, Sønderborg, Varde, Fredericia og Vejle.

Kommunene ble orientert om undersøkelsene tirsdag denne uken. Og de har fått gode råd om hvordan de kan unngå kontakt med mulig PFAS-forurenset jord.

Regionen vurderer imidlertid ikke at PFAS utgjør en akutt risiko for barnas lek med jorda. Derfor kan lekeplassene fortsatt brukes, sier Poul Erik Jensen.

– De ulike undersøkelsene er lagt opp slik at de starter på lekeplassene denne uken, mens undersøkelsene ved barnehagene starter neste uke frem mot påske for å plage barn, foreldre og ansatte minst mulig.

– Det er våre fagfolks vurdering at PFAS ikke utgjør en risiko for barn som leker med jorda. Derfor kan lekeplassene brukes som før inntil vi har fått resultatet av undersøkelsene.

Felles for de ti lokalitetene er at de ligger i nærheten av en tidligere fabrikk eller deponi. Av samme grunn er de også tidligere etterforsket og frifunnet for forurensning.

Men den gang sjekket ikke regionen for PFAS-stoffer. Derfor må regionen nå undersøke lokalitetene på nytt.

Regionen oppfordrer kommunene i Syddanmark til å kontakte dem dersom det er fare for PFAS-forurensning ved andre lekeplasser eller institusjoner.

Regionen forventes å ha resultatene av undersøkelsene klare i mai.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.