FBI støtter korona teori

01/03/2023 08:05

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
FBI ser omstridt laboratorieteori som det beste alternativet for koronas opprinnelse.

Ifølge FBI-direktør Christopher Wray indikerer undersøkelser fra Federal Bureau of Investigation at en laboratorielekkasje er den mest sannsynlige forklaringen på koronavirus-pandemien.

sier Wray til Fox News.

"I noen tid nå har FBI bestemt at opprinnelsen til pandemien mest sannsynlig er en mulig laboratoriehendelse i Wuhan," sa Wray i et intervju.

Hans kommentarer kommer etter at The Wall Street Journal beskrev en klassifisert rapport fra det amerikanske energidepartementet som kom til samme konklusjon med "lav sikkerhet" - at en lekkasje fra et kinesisk laboratorium var den mest sannsynlige forklaringen.

FBIs vurdering av saken er langt fra en som er samtykkende i etterretningskretser eller blant forskere. Det skriver det amerikanske mediet NPR.

Det er heller ikke en ny vurdering fra FBI. Men det er, ifølge BBC, den første offentlige bekreftelsen på FBIs tidligere klassifiserte vurdering av pandemiens opprinnelse.

Totalt er det åtte amerikanske regjeringsinstitusjoner som undersøker opprinnelsen til koronavirus-pandemien.

Ifølge NPR er det fire som heller mot at pandemien har oppstått naturlig. To av dem har ikke tatt stilling. Ingen av dem er trygge i sin vurdering.

Wrays offentlige vurdering kommer på et tidspunkt da forholdet mellom USA og Kina er svært anspent etter blant annet skytingen av en kinesisk varmlufts ballong over amerikansk territorium.

Generelt har den kinesiske byen Wuhan blitt ansett for å være stedet for koronavirus-pandemien i 2019.

Flere har stillet spørgsmålet, om virusset kom fra dyr på et marked i byen, eller om det eventuelt stammede fra et laboratorie.

Kinas udenrigsministerium henviste i forbindelse med Wall Street Journal-artiklen til en undersøgelse fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO. Den kaldte det "ekstremt usandsynligt", at koronapandemien stammer fra et laboratorie. Det skriver Forbes.

Talsperson fra udenrigsministeriet Mao Ning beskylder USA for at politisere pandemiens ophav.