Fem FN-land nekter å kritisere Russlands invasjon av Ukraina

25/03/2022 07:46

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
De fleste land er enige om at Russlands invasjon av Ukraina er alt annet enn greit.

Nesten alle vestlige statsoverhoder - inkludert USAs president Joe Biden og Storbritannias statsminister Boris Johnson - har fordømt Russlands invasjon av nabolandet Ukraina.

Flere vestlige land og EU har også innført harde økonomiske sanksjoner for å straffe og svekke Russland, på samme måte som mange internasjonale selskaper har satt en stopper for all sin aktivitet i Russland.

For eksempel er det ikke lenger mulig for russere å kjøre til McDonald's og få en cheeseburger, å ta en kopp kaffe på Starbucks eller gå til IKEA eller Jysk og kjøpe en seng, akkurat som de ikke får muligheten til å se SONY nyeste filmer og ikke kan bestille den nye Playstation 5 via post.

I dag, torsdag 24. mars, ble også et stort flertall i FNs generalforsamling enige, ifølge TV2, om å kritisere Russland for å være ansvarlig for den alvorlige humanitære situasjonen i Ukraina. 

Flertallet av landene i generalforsamlingen har også krevd at Russland gjør det mulig for Ukraina og internasjonale organisasjoner å transportere bistand til de mange sivile borgerne i ukrainske byer som for tiden lider av mangel på mat og vann.

Imidlertid er det fortsatt noen få land som nekter å kritisere Russlands handlinger.

Så mange som 38 land - inkludert Kina - valgte å unngå å bekjenne farge ved ikke å stemme i det hele tatt.

I tillegg var det fem land som direkte stemte mot forslaget om å kritisere Russland.

Ikke overraskende var det Russland selv, og dets nære allierte Hviterussland, som diktatoren tidligere har kunngjort at landet støtter Russland i krigen og blant annet har tilbudt at russiske atomvåpen kan stå i Hviterussland.

I tillegg var det krigsherjede Syria, det lukkede diktaturet til Nord-Korea og det nordøstafrikanske landet Eritrea som stemte mot forslaget.