Fengselet får nye innsatte: Valpene Luna og Carlo må hjelpe til med dette

23/12/2023 08:00

Emma

Nyheter
Foto: Kriminalforsorgen
Foto: Kriminalforsorgen
Både valpene og de innsatte vil begge ha nytte av kurset.

Labradorvalpene Luna og Carlo ankom Jyderup fengsel, i Danmark, i november. Her skal de trenes opp som servicehunder av spesielt utvalgte innsatte i fengselet, før de senere utgjør en stor forskjell for mennesker med psykiske helseutfordringer.

Det skriver den danske kriminalomsorgen i en pressemelding.

Luna og Carlo er de siste valpene i en større gruppe servicehunder som kriminalomsorgen, i samarbeid med Service Dog Academy og Team Service Dog Denmark, har trent siden 2019, da prosjektet startet i Søbysøgård fengsel.

44 hunder har blitt trent i fengselet på Fyn siden 2019, og ytterligere 7 hunder er for tiden i trening. Opplæringen av servicehundene har vist seg å være en seier for både innsatte, ansatte og de som til slutt får servicehunden.

Derfor er direktøren for det danske fengsels- og kriminalomsorgsvesenet, Ina Eliasen, glad for at prosjektet nå utvides til et annet fengsel:

– Prosjektet gir de innsatte en mulighet til å gi noe tilbake til samfunnet som de har gjort urett mot på en eller annen måte. De lærer å ta ansvar, omsorg og ha en mer strukturert hverdag, noe som også skaper ro i fengselsavdelingen, og dermed kommer både de innsatte og de ansatte til gode, sier direktør i kriminalomsorgen, Ina Eliasen.

Ifølge hundeinstruktørene kommer ikke opplæring i kriminalomsorgen bare de innsatte og ansatte til gode. Det er også av stor betydning for hundenes trening og for de som mottar servicehundene etter at de har fullført treningen, da hundene blir utsatt for mange gode stimuli og allerede fra ung alder lærer å oppføre seg blant mange mennesker.

Bakgrunn og fakta:

Så langt har 44 hunder blitt trent av de innsatte i kriminalomsorgen og endt opp som servicehunder blant personer med psykiske helseutfordringer.

Valpene overleveres til de innsatte når valpene er 8 uker gamle, og de innsatte trener dem til hundene er 7-9 måneder gamle.

De innsatte samarbeider med instruktører for å gi grunnleggende opplæring av hundene, hvoretter instruktørene fullfører opplæringen og sørger for at hundene er klare til å utføre oppgaven som servicehunder for mennesker med psykiske utfordringer.

De innsatte ved Søbysøgård fengsel har bygget opp et agilitykurs for den praktiske delen av undervisningen av valpene i fengselet.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.