Finland slutter seg til NATO

12/05/2022 10:00

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
I lang tid har både Finland og Sverige vurdert om de skal slutte seg til NATO.

Finland har historisk vært nøytral når det gjelder kriger rundt om i verden.

Derfor er landet heller ikke medlem av den oversjøiske forsvarsalliansen NATO, hvorav en stor del av Europas land - inkludert Danmark - er medlemmer.

Således, i desember i fjor, ønsket bare rundt 20 prosent av den finske befolkningen å bli med i NATO, men krigen i Ukraina har endret befolkningens holdning.

Det skriver TV 2

I april ønsket så mange som 68 prosent av befolkningen å bli med i NATO, og medlemskapet har derfor vært oppe i den finske regjeringen.

Nå har Den finske presidenten Sauli Niinistö og den finske statsministeren Sanna Marin nettopp kunngjort overfor nyhetsbyrået TT at de har tatt en endelig beslutning om at Finland ønsker å være en del av NATO.

– NATO-medlemskap vil styrke Finlands sikkerhet. Som medlem av NATO vil Finland styrke hele Forsvarsalliansen. Finland må søke nato-medlemskap som haster, heter det i en felles pressemelding.

Finland forventes derfor å søke offisielt om NATO-medlemskap allerede neste uke.

Beslutningen må imidlertid først godkjennes av det finske parlamentet, men det forventes ikke å være et problem.

– Vi håper at de nødvendige skrittene som fortsatt må tas for å ta denne beslutningen, vil bli tatt raskt i løpet av de neste dagene, har presidenten og statsministeren sagt.

Sveriges regjering har også sterkt vurdert å slutte seg til på grunn av den fremvoksende trusselen fra Russland.

Regjeringen vil kunngjøre om de vil slutte seg til NATO på søndag.

Det er anslått at det på sikt vil skape stabilitet i området dersom både Finland og Sverige blir medlemmer av forsvarsalliansen.