Finnes i mange norske hjem: Nå advares foreldre mot det

26/10/2023 13:00

Emma Sletta

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Nå advares foreldre mot produktet.

Med deres evne til at skabe forskellige stemninger og øke velværet er duftpinde blitt et populært tilbehør i mange hjem. Men disse kan være farlige, advarer Giftinformasjonen.

Hvert år modtager Giftinformasjonen omkring 90 henvendelser vedrørende ulykker med duftpinder, skriver den norske avisen DinSide.

Giftinformasjonen, som er ansvarlig for at rådgive borgere om forgiftninger og farlige stoffer, har udsendt en advarsel til forældre om risikoen forbundet med duftpinde.

De oppfordrer foreldre til å holde disse produktene utilgjengelig for barn.

Folkehelseinstituttet (FHI) støtter denne oppfordringen og trekker frem at om lag 75 prosent av henvendelsene til Giftinformationen gjelder barn i aldersgruppen 1-4 år.

En av hovedbekymringene er at noen duftpinner og tilhørende væsker inneholder giftige kjemikalier som kan føre til forgiftning hvis barn ved et uhell inntar dem.

Produktene er ofte lett tilgjengelige i hjemmet, uten støpsel og med stor åpning, noe som øker risikoen for at ulykker skal skje.

Seniorrådgiver Merethe Midtervoll i Giftinformationen sier:

– Hvis vi ikke finner ut om produktet inneholder farlige kjemikalier og det er usikkert hvor mye barnet har svelget, må barnet ofte følges opp på sykehus for å være på den sikre siden.

Dette understreker viktigheten av å ta denne advarselen på alvor og forhindre at barn blir utsatt for potensielle farer.

Mandag avslørte også Miljødirektoratet at duftoljer i norske butikker ofte har mangelfull merking. Dette kan gjøre det vanskelig for forbrukerne å identifisere potensielle risikoer og farlige stoffer i produkter. Derfor bør foreldre og alle som bruker duftpinner hjemme være ekstra forsiktige og sørge for at produktene er riktig merket og oppbevares utilgjengelig for barn.