Forside NYHETER Fire dødsfall på kort tid: Slik unngår du de farlige...

Fire dødsfall på kort tid: Slik unngår du de farlige bakteriene

Microscopic,View,Of,Clostridium,Botulinum,Bacteria., madforgiftning, bakterie
Shutterstock

De spiste pølser og guakemole og døde av dødsbakterie: Dette må du passe på.

Akkurat nå leser andre

Tidligere i sommer døde to personer i Frankrike etter å ha spist ost infisert med listeria – en sak som førte til at flere typer hvitmuggoster også ble trukket fra norske butikkhyller.

Ifølge Mattilsynet har det nylig vært flere tilbakekallinger av matvarer i Norge, blant annet fiskekaker solgt i NorgesGruppens butikker etter funn av den farlige bakterien listeria.

Dødelige pølser

Nylig døde fire personer i Italia etter å ha spist smørbrød kjøpt fra matboder, melder svenske Aftonbladet.

Både pølsesmørbrød og guacamole viste seg å være infisert med den dødelige bakterien Clostridium botulinum, som gir botulisme – en av de farligste matforgiftningene som finnes.

«Et lite glass med dette giftstoffet kan i teorien ta livet av hele Sveriges befolkning», sier mikrobiolog Åsa Rosengren ved Livsmedelsverket i Sverige til avisen.

Matfestival ble dødsfelle

Les også

Utbruddene skjedde i Calabria og på Sardinia i juli og august. Totalt ble 25 personer syke.

To kvinner døde etter å ha spist guacamole på en latinamerikansk festival, og to personer døde etter å ha spist pølsesmørbrød fra en lokal matbod.

De ansvarlige er nå mistenkt for uaktsomt drap og handel med helsefarlig mat.

Farlig gift – gir lammelser

Botulisme starter med kvalme, oppkast og svimmelhet, og utvikler seg raskt til muskellammelser. Uten rask behandling kan pusten svikte.

«Du kan få dobbeltsyn, miste evnen til å svelge, og i verste fall stoppe å puste», advarer Rosengren.

Også fare hjemme på kjøkkenet

Les også

Det er ikke bare på matfestival du risikerer botulisme. I Sverige har det vært tilfeller knyttet til hjemmelaget gravlaks, ramsløkspesto og kryddersild. Mange nordmenn lager også egne sylteagurker og grønnsaker i olje – men gjør du det feil, kan du skape perfekte vekstforhold for bakterien.

Så hvis du for eksempel lager sylteagurk eller hjemmelaget pesto hjemme, er det viktig å være oppmerksom for å unngå bakterien.

Livsmedelsverket anbefaler å følge 1-2-3-metoden (1 del eddik, 2 deler sukker, 3 deler vann) og aldri redusere mengden eddik.

Oppbevar oljemat riktig

Konserverer du grønnsaker i olje? Da må de i kjøleskapet – og kun i maks fire dager.

«Ikke improviser med oppskriftene. Bruk velprøvde metoder», sier Rosengren.

Les også

Botulisme er sjelden, men dødelig. Tar du snarveier, kan det koste deg livet.

Ads by MGDK