FN advarer mot homofobi og rasisme i dekning av apekopper

23/05/2022 09:09

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Dekning av apekopperutbruddet risikerer å "forsterke homofobiske og rasistiske stereotypier", sier FN.

FN-byrået Unaids, som koordinerer kampen mot HIV, advarte søndag mot homofobi og rasisme i forbindelse med dekning av aper.

Det skriver nyhetsbyrået AFP.

Apekopper, vanligvis bare funnet i Sentral- og Vest-Afrika, har blitt sett i flere forskjellige europeiske land de siste dagene.

Ifølge Unaids har ‘en betydelig andel’ av de siste apekopper-sakene blitt sett blant homofile menn, bifile menn og andre menn som har sex med andre menn. Det opplyser agenturet på søndag.

Infeksjonen oppstår vanligvis ved kontakt med en person som har apekopper. Sykdommen kan ramme hvem som helst, understreker Unaids.

FN advarte søndag om at dekningen av det pågående utbruddet ville ende opp med å forsterke 'homofobiske og rasistiske stereotypier'.

"Stigma og tilskrivelsen av skyld undergraver tilliten og evnen til effektivt å handle på slike utbrudd", sier Unaids visedirektør Matthew Kavanagh.

Frem til og med 21. mai har Verdens helseorganisasjon (WHO) bekreftet 92 tilfeller av apekopper i 12 land der sykdommen normalt ikke er til stede.

Det er ennå ikke sett noen saker i Norge. Helsevesenet frykter ikke en utbredt av sykdommen i Norge.

Apekopper viser seg typisk i form av feber, frysninger og et utslett med blærer, noe som kan forårsake sår når de går væk.