FN med alvorlig advarsel: En misforståelse fra en atomkrig

03/08/2022 07:45

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
FN er alvorlig bekymret for dagens sikkerhetssituasjon.

Verden akkurat nå er usikker. Russland har hatt en aktiv krig i Ukraina siden slutten av februar. Dette har skapt en reell avstand mellom Russland og Vesten, noe som åpenbart er dårlige nyheter for verdensfreden.

Akkurat nå er det en betydelig oppgradering i forskjellige land, som også inkluderer Danmark. I går og i dag er det FN-møte ved FNs hovedkvarter i New York, USA.

Her er atomvåpen på programmet, og fra dansk side deltar utenriksminister Jeppe Kofod (S). Planen er å diskutere atomnedrustning. Og hvis FNs generalsekretær skal bli trodd, er verden ikke langt fra en fullverdig atomkrig.

«Menneskeheten er bare en misforståelse, en feilberegning vekk fra kjernefysisk utslettelse,» sa Antonio Guterres, som mener verden står overfor en atomtrussel som ikke er sett siden toppen av den kalde krigen i sammenheng med cubansk missilkrise i 1962.

Ifølge Antonio Guterres er det ikke bare situasjonen i Ukraina som for tiden er en trussel. Også situasjonen i Midtøsten og spenningene på den koreanske halvøya er situasjoner som kan eskalere til atomkrig.

– Vi har så langt vært usedvanlig heldige. Men flaks er ikke en strategi. Og det er ikke et skjold mot geopolitiske spenninger, som koker over i atomkonflikt, sier António Guterres, ifølge Ekstra Bladet.

Etter invasjonen av Ukraina har Russland også hevet sin kjernefysiske beredskap, og FN har tidligere kritisert dette sterkt.

Antonio Guterres mener at å eliminere atomvåpen er den eneste måten å sikre at de ikke brukes.