Vladimir Putin med overraskende atomkrigsmelding

02/08/2022 07:24

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Russlands president Vladimir Putin har kommet med en overraskende kunngjøring.

Russlands president Vladimir Putin har kommet med en overraskende kunngjøring om en mulig atomkrig. I motsetning til folkelig tro mener han at det aldri må bekjempes.

– Det kan ikke være noen vinnere i en atomkrig, og den må aldri utkjempes, sa Vladimir Putin i en uttalelse til deltakerne på en konferanse om å unngå spredning av atomvåpen i New York mandag.

Det skriver Ritzau.

Siden Vladimir Putin ba sine styrker om å invadere Ukraina i slutten av februar, har det vært økende bekymring for at det vil føre til at atomvåpen blir tatt i bruk.

Det har vært flere grunner til dette de siste månedene, men faktisk, bare dager etter invasjonen, kunngjorde Vladimir Putin at Russland hadde valgt å øke sin kjernefysiske beredskap.

I denne forbindelse uttalte han i en TV-sendt tale at Russland var beredt til å sette sine såkalte «avskrekkingskrefter» i høy beredskap.

Til dette gjorde han det klart at det ville føre til militære konsekvenser av enestående natur hvis det var andre land som bestemte seg for å blande seg inn i krigen i Ukraina.

Det var en uttalelse som førte til at António Guterres, FNs generalsekretær, advarte om at det i lang tid ikke var utsikter til en atomkonflikt, men at den senere er tilbake innenfor mulighetenes grenser.

På konferansen, som fant sted mandag i New York i USA, ble det utstedt en felles kunngjøring fra USA, Frankrike og Storbritannia, der kritikken var rettet mot Russland. Denne kritikken dreier seg om det «uansvarlige og farlige» forslaget om at atomvåpen kan brukes.

– Etter Russlands uberettigede og ulovlige aggresjonskrig mot Ukraina oppfordrer vi Russland til å slutte med sin uansvarlige og farlige retorikk og utføre atomvåpen og leve opp til sine internasjonale forpliktelser, sier de tre landene i en uttalelse.

De tre landene sier også at atomvåpen bare skal tjene defensivt formål og forhindre krig. Derfor bør de ikke brukes til 'militær tvang, trussel eller utpressing'.