Forbyr salg av Hövding-hjelmer på ubestemt tid

02/11/2023 16:00

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Metronome
Foto: Metronome
Hövding-selskapet har fått forbud mot å selge en bestemt modell av sykkelhjelmen.

Det svenske forbrukertilsynet har besluttet å innføre et midlertidig forbud mot salg av Hövding 3, som er en sykkelhjelmmodell fra det svenske selskapet Hövding.

Det skriver det svenske medie SVT.

Forbudet retter seg direkte mot selskapet Hövding Sverige AB og gjelder dermed ikke for forhandlere.

En Hövding sykkelhjelm har innebygd kollisjonspute og bæres rundt halsen som en krage i stedet for på hodet. Den er laget for å automatisk oppdage om syklisten med den på faller.

I Norge selges hjelmen - blant annet Hövding 3 - også hos en rekke forhandlere.

Forbud på ubestemt tid

Det svenske forbudet er innført etter flere kritiske oppslag i offentligheten og media om hjelmen, ifølge SVT, som har fått det svenske Konsumentverket til å åpne etterforskning.

– Vi har kommet til at det kan være farlig, så det er noe annet enn at det er veldig farlig. Det kan være en sikkerhetsrisiko forbundet med hjelmen, sier assisterende forbrukerombud Kristofer Johannesson til SVT.

Han legger til at risikoen først vil bli kjent når studien er ferdig.

Det opplyses imidlertid at landets forbrukerbyrå blant annet ønsker at Hövding tydeligere informerer om at kollisjonsputen i hjelmen ikke alltid utløses automatisk som den skal.

Forbudet gjelder fra onsdag til tilsynet fatter et annet vedtak. Dersom selskapet bryter det danske forbrukertilsynets forbud, risikerer det en bot på tre millioner svenske kroner, skriver SVT.

Tidligere har Hövding selv ifølge media kunngjort at de ikke har til hensikt å midlertidig stoppe salget før det er fullstendig undersøkt om produktet oppfyller gjeldende helse- og sikkerhetskrav.

Selskapet har vurdert at et forbud ikke er begrunnet «blant annet med hensyn til risikovurderingene og studiene utført av Hövding», heter det.

Læs også:

Kjent TV-kokk har gått bort: Han ble 57 år gammel Den populære TV-kokken ble bare 57 år gammel.
Politiet advarer mot iPhone Politiet har utstedt en presserende advarsel om en ny funksjon i den siste iterasjonen av iOS.