Forskere avslører: Derfor har hunden din en kald nese

12/06/2023 17:30

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er ikke fordi de er kalde eller syke at hundens nese er kald. Faktisk har den en veldig spesifikk funksjon.

De fleste vet at det ikke er et godt tegn hvis hunden din har en tørr snute, men vet du hva det betyr når snuten er kald?

Brukes til å sanse smådyr

Forskere hevder at de kalde snutene fungerer som ultrafølsomme varmesensorer som kan hjelpe raser som retrievere med å oppdage tilstedeværelsen av små pattedyr.

Det skriver Daily Mail.

Hundens snute er generelt flere grader kjøligere enn omgivelsene.

Dette gjør at hunden kan oppdage svært svake varmekilder fra flere meters avstand.

Forskning viser at hundens munnkurv har en viktig sensorisk funksjon enn bare å regulere kroppstemperaturen

Europeisk studie

Det er europeiske forskere som nå avslører at hundens snute har en viktig sensorisk funksjon.

Forskerne fant at når omgivelsestemperaturen er 30 ° C, er en hunds rhinarium, som er det nakne endepunktet i nesen full av nerver, omtrent 5 ° C kjøligere.

Forsøk med tre hunder

Teamet trente tre hunder - en golden retriever ved navn Kevin, en Nova Scotia Duck Tolling Retriever ved navn Delphi, og en blandingsrase kalt Charlie. Hundene måtte skille mellom to identiske objekter basert på utstrålende varme.

Den "nøytrale" gjenstanden var rundt romtemperatur, og den varme gjenstanden ble oppvarmet til ca. 12 °C over romtemperatur.

Alle tre hundene var i stand til å føle svak termisk stråling fra det varme objektet fra en avstand på fem meter, til tross for at temperaturforskjellen var for liten for mennesker å oppdage uten å røre.

Forskerne fant også at å sette en varm gjenstand foran hundens nese forårsaket økt respons i hjernen.

En hunds nese endrer temperatur avhengig av omgivelsestemperaturen.

Selv om det er allment antatt at fenomenet er relatert til regulering av kroppstemperaturer, spurte forskerne teorien fordi rhinariumet har et så lite overflateareal sammenlignet med resten av kroppen.

– Hvis en hund utsettes for moderat varmestress og begynner å strupe, vil den stikke tungen ut av den åpne munnen. Tungen er våt og varm til tross for luftstrømmen som genereres ved puffing, og fordeler dermed effektivt overflødig kroppsvarme ved stråling og fordampning.

– Men Rhinen forblir kald og er derfor ineffektiv, konkluderer forskerne.