Forskere har utviklet: Ny pille som dreper kreft

04/08/2023 11:55

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tirsdag ble det publisert en studie som beskriver tidlige testresultater av "kreft-drepende pille".

Forskere har laget en pille som ser ut til å "utslette" alle solide svulster og etterlater friske celler upåvirket - etter å ha blitt inspirert av en liten jente som døde av sykdommen.

Forskere ved City of Hope, en av USAs største kreftforsknings- og behandlingsorganisasjoner, publiserte tirsdag en studie som beskriver tidlige testresultater av "kreft-drepende pille" AOH1996.

Selv om stoffets navn kan se ut til å være en tilfeldig blanding av tall og bokstaver, symboliserer det faktisk en liten jente som mistet livet til en sjelden kreftsykdom.

Anna Olivia Healey ble født i 1996 og døde bare 10 år senere av Neuroblastoma.

Siden hennes død har familien hennes donert penger til Linda Malkas, som har brukt 20 år på å utvikle AOH1996 ved City of Hope sykehus i California.

Velforeningen, A.N.N.A. Fondet har samlet inn 400 000 dollar til nevroblastomforskning og familier som er påvirket av sykdommen.

AOH1996 retter seg mot en kreftvariant av prolifererende cellekjerneantigen (PCNA) - dette er et protein som spiller en kritisk rolle i å få svulster til å utvide seg, sa City of Hope.

Professor Malkas, jobber ved det kaliforniske behandlingssenterets avdeling for molekylær diagnostikk og eksperimentell terapeutikk.

Hun sa: "PCNA er som et stort flyselskapsterminalknutepunkt som inneholder flere flyporter.

"Data tyder på at PCNA er unikt endret i kreftceller, og dette faktum tillot oss å designe et medikament som kun var rettet mot formen av PCNA i kreftceller.

"Vår kreft-drepende pille er som en snøstorm som stenger et sentralt flyselskapsnav, og stenger alle flyvninger inn og ut bare i fly som frakter kreftceller."

Professoren kalte resultatene "lovende", men gjorde det klart at forskning har funnet ut at AOH1996 kan undertrykke tumorvekst i celle- og dyremodeller, ifølge tidlige tester og den første fasen av en klinisk studie på mennesker er i gang.

Pillen har vist seg å være effektiv i behandling av celler som stammer fra bryst-, prostata-, hjerne-, eggstokk-, livmorhals-, hud- og lungekreft.

Det ble testet i mer enn 70 kreftcellelinjer og funnet å drepe kreftceller selektivt ved å forstyrre den normale celleforplantningssyklusen, ifølge forskningssenteret.

PCNA har tidligere blitt ansett som "udugelig".

Hovedforfatter av studien, Long Gu, sa: "Ingen har noen gang målrettet PCNA som et terapeutisk middel fordi det ble sett på som "udugelig", men det var tydelig at City of Hope var i stand til å utvikle en undersøkelsesmedisin for et utfordrende proteinmål."

Studien - med tittelen "Small Molecule Targeting of Transcription-Replication Conflict for Selective Chemotherapy" - ble publisert i tidsskriftet Cell Chemical Biology.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Forskere forteller: Derfor skal du ikke drikke kaffe om morgenen For å få mest mulig ut av effekten av koffein bør vi ifølge forskning vente flere timer før vi drikker den første koppen.