Fotterapeut erklærer: Disse skoene er det verste valget for føttene dine

20/10/2023 16:00

Sofie Hansen

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Og nei, det er ikke høye hæler.

Skotrender kommer og går, men én ting vil alltid være en del av moteverdenen. Nemlig ballettsko. Disse allsidige, brukervennlige skoene er ikke bare tidløse, men også lette å finne i alle prisklasser.

Inspirert av ballettskoens estetikk har de fått en solid plass i skokolleksjonen til mange, da det er en feminin og lett sko som er lett å sette sammen med resten av garderoben. Ifølge Alice Corbett er imidlertid de vakre ballskoene en billett til potensielt smertefulle fotproblemer som plantar fasciopati og akilles tendinopati.

Det skriver Body+Soul.

"Det som gjør skoen estetisk tiltalende er faktisk å gjøre det stikk motsatte av hva vi vil at de skal gjøre." Kjernen i problemet, som Corbett påpeker, er selve designet.

Det som gir ballettskoen dens klassiske og tidløse utseende strider mot det føttene våre faktisk trenger. Alice forklarer:

"For å oppnå den klassiske "lekker" ballettoverflaten, er det tradisjonelle trekk som ikke nødvendigvis er ideelle for føttene våre. Det som gjør skoen estetisk tiltalende er faktisk å gjøre det stikk motsatte av det vi trenger at de skal gjøre."

Å gå rundt i flate sko gir ekstra belastning på viktige sener i hælbenet, noe som kan føre til smertefulle tilstander.

En annen ulempe med ballettsko er deres tynne såle, som gir minimal demping og støtdemping. Dessuten er passformen heller ikke ideell, da skoen ofte er smal samtidig som tærne har begrenset bevegelse.

Hele denne kombinasjonen kan i verste fall føre til smertefulle fotproblemer og andre irritasjoner som inngrodde negler og knyster.

Alice anbefaler å velge sko som gir mer støtte til føttene for å unngå potensielle fotproblemer.