Frykt i Berlin: "Jeg har hele tiden tenkt at det ikke henger sammen"

09/03/2023 12:39

Emma Sletta

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Tyskerne fordøyer nå etterretning om at det muligens var ukrainere som sprengte sine Nord-Stream-ledninger, og at sabotasjeaksjonen ble utført fra tyske Rostock.

Ledende tyske medier har gått sammen om å undersøke hvem som sto bak eksplosjonene i september 2022.

Kringkasterne ARD og SWR og avisen Die Zeit kunne gi mer informasjon om angrepet onsdag.

Ifølge Die Zeit skal båten som ble brukt ha tilhørt to ukrainere. Fem menn og en kvinne brukte falske pass og seilte fra tyske Rostock.

Tyske myndigheter har erkjent å ha raidet en båt som befinner seg i Rostock havn for spor av eksplosiver, men onsdag var de svært tilbakeholdne med å gi ytterligere informasjon.

"Det er mulig at det bare er en 'falsk flagg'-operasjon som holdes for å klandre Ukraina. Vi må være forsiktige så vi ikke dømmer for fort. Sannsynligheten for at det er det ene eller det andre er lik," sa Tysklands forsvarsminister Boris Pastorius på et møte i Stockholm.

Tysklands forsvarsminister Annalena Baerbock advarte under et besøk i Erbil i Irak om å konkludere for raskt. Men mange tyskere tenker allerede sitt.

– Jeg har alltid tenkt at det ikke henger sammen. Hvorfor skal Russland sprenge sine egne rørledninger? Jeg forstår Ukrainas sak, men jeg liker ikke at de ikke forteller sannheten, sier Jürgen Dorph, en barneskolelærer fra Berlin.

Tyskland har måttet gjøre et politisk sprang av rang i forhold til Russland. Nord Stream-rørledningen fraktet gass fra Russland til Tyskland. Russland leverte omtrent 55 prosent av all tysk naturgass før krigen.

Spesielt for de tyske sosialdemokratene har oppgjøret med partiets Russland-politikk vært smertefullt.

– Vi mislyktes i Russlands aggressive intensjoner. Vi lot oss dysse i søvn og overhørte advarsler fra våre østeuropeiske venner. Derfor havnet vi i en farlig energiavhengighet av Russland, sa den tyske SPD-lederen Lars Klingbeil i en tale på en nasjonal konferanse i oktober.

Men det har alltid vært motstand mot krigen, innen Tyskland. Så kringkastet som 25. februar 2023 demonstrerte titusenvis av tyskere foran Brandenburger Tor. Det var deltakelse av både tyskere fra venstre og høyre.

"De virkelige synderne er å finne i City of London og New York," sto det på et banner.

"Jeg tror disse nye studiene vil føre til mer tvil i Tyskland om hvorvidt vi gjør det rette. Det viser at det er vanskelig å vite hva som er sant og usant i krig, og jeg er grunnleggende motstander av all krig," sa Meyer til BT i Berlin.

Ifølge tyske myndigheter avventer de konklusjonene fra undersøkelsene, som ifølge Die Zeit nå gjennomføres av Tyskland, Danmark, Nederland, Sverige og USA. Ifølge The New York Times er amerikanske etterretningstjenestemenn optimistiske til at det vil være en klar konklusjon om hvem som utførte angrepet på Nord Stream 1 og 2 og hvorfor.

Læs også:

6 stjernetegn som ALDRI bør flytte sammen Det er ikke alle som har problemer med å bo under samme tak. Men disse seks stjernetegnene bør under ingen omstendigheter flytte sammen.