Frykter en storkrig mellom NATO og Russland: "Veldig alvorlig!"

09/12/2022 10:54

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Nato-sjef Jens Stoltenberg snakker på talkshow om hvordan Putin har endret seg gjennom årene.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg frykter at krigen i Ukraina vil eskalere og utvikle seg til en fullskala storkrig.

Det sier han i talkshowet «Lindmo» på NRK.

I programmet, som skal vises i kveld, fredag, blir NATO-sjefen spurt om hva han frykter mest i løpet av vinteren.

"Jeg frykter at krigen i Ukraina vil komme ut av kontroll og spre seg til en stor krig mellom NATO og Russland," svarte generalsekretæren.

– Det er veldig alvorlig, og vi er inne i en skjebnetid for Europa og dermed også Norge. Hvis det går galt, kan det gå fryktelig galt.

NATO spiller en viktig rolle i krigen i Ukraina.

Under oppløpet til krigen krevde Russland en garanti fra NATO om at Ukraina aldri ville bli en del av den vestlige forsvarsalliansen. Ifølge russerne vil det å bli med Ukraina i NATO true deres sikkerhet.

NATO har imidlertid nektet å gi den garantien som Russland er ute etter.

Kort tid før Russland invaderte Ukraina 24. februar møttes Stoltenberg og Russlands president Vladimir Putin i den belgiske hovedstaden Brussel.

Her forsøkte NATO-sjefen å legge fram forslag for å hindre en krig.

Men på et tidspunkt er samtaler ikke lenger nyttige. Putin hadde bestemt seg for å bruke makt og vold, sier Stoltenberg i «Lindmo».

Stoltenberg og Putin har hatt med hverandre å gjøre i over to tiår.

Tidlig på 2000-tallet begynte Stoltenberg sin første periode som norsk statsminister. Da var Putin også Russlands nye president.

"Da han ble valgt til president i 2000, var han en søker og ønsket å samarbeide med Vesten. Den senere Putin er mye mer aggressiv og forteller historier som ikke er sanne," forteller Stoltenberg.

Jens Stoltenberg var statsminister i Norge i en kort periode fra 2000 til 2001. Så hadde han statsministerposten igjen fra 2005 til 2013.