Gjenåpningen fremskyves

Foto: shutterstock

Norge har fått tilgang på en million ekstra vaksiner donser fra Moderna. Det sier statsministeren betyr at gjenåpningsfasen fremskyves med 2 uker.

– Det betyr i praksis at i midten av september skal vi være ferdig med å sette dose to. Vi har i løpet av kort tid kuttet ned med en måned. Da kommer vi inn i en annen hverdagssituasjon, forteller statsminister Erna Solberg til VG.

Les også

Sønnens lægetime endte ikke som forventet: Mor ringte politiet

– Jo høyere andel av befolkningen som er fullvaksinert, jo raskere kan vi ta de siste stegene for å gjenåpne Norge. Vi vil da ha gjenåpning basert på en normal hverdag, men med høyere beredskap, fortsetter hun.

Så langt er i overkant av 69 prosent av befolkningen vaksinert med minst én dose, mens nærmere 39 prosent er fullvaksinert. Det er satt over 5,8 millioner vaksinedoser i Norge.

Selv om Norge nå mottar én million ekstra Moderna-vaksiner, var de en reduksjon i leveransene fra produsenten på omkring 200.000 doser - slik at den reelle økningen er 800.000 ekstra doser. Det fremgår av den oppdaterte vaksinekalenderen fra FHI.

I denne fremgår det også at de legger til grunn 10.000 ekstra Pfizer-doser i august sammenlignet med vaksinasjonskalenderen fra slutten av juli.

– Jo raskere vi er ferdig med de over 18, jo raskere kan vi gå i gang med de under 18 år, sier Solberg.

FHI har tidligere uttalt at dette arbeidet egentlig skal være ferdig innen utgangen av september.

Les også

Over to millioner er fullvaksinerte