Endelig gode nyheter.
Akkurat nå leser andre
Etter en periode med skyhøye priser på grunn av den globale kakaokrisen, peker utviklingen nå i en mer positiv retning. Ifølge Bloomberg ser det ut til at bedre avlinger og lavere etterspørsel vil skape et overskudd av kakao i den kommende sesongen.
I Sør-Amerika er produksjonen allerede i ferd med å ta seg opp, og Rabobank-analytiker Oran van Dort anslår at «produksjonen forventes å overstige forbruket med omtrent 186.000 tonn i sesongen 2025–2026.»
Dette overskuddet vil kunne bidra til å bygge opp de internasjonale lagrene, som i flere år har vært tappet etter svake avlinger i Vest-Afrika.
Han mener at prisene vil bevege seg nedover på både kort og mellomlang sikt.
«Medvirkende årsaker til fallende priser er dels at forbrukerne kjøper mindre sjokolade, dels at sjokoladeprodusenter endrer oppskriftene sine, og dessuten at det er utsikter til bedre avlinger,» forklarer van Dort.
Les også
Det skriver Sol
Norske priser har skapt overskrifter
Den kraftige prisøkningen på sjokolade har i løpet av det siste året fått mye oppmerksomhet i Norge.
Sommeren 2024 ble prisen på en 200 grams melkesjokoladeplate fra Freia historisk høy. Hos både Kiwi, Rema 1000 og Extra måtte kundene betale 59,90 kroner, ifølge Nettavisen. Dagligvarekjedene pekte på økte kakaopriser som hovedårsak til hoppet.
Også Statistisk sentralbyrå har registrert utviklingen. I sine ferske inflasjonstall viser de at «kaffe, kakao og sjokolade var blant varegruppene som økte mest i pris fra august i fjor til i år.» Dette speiler situasjonen på det internasjonale råvaremarkedet.